Tek.no

Nyhet

For to år siden kostet en hamburger med kunstig kjøtt 2,3 millioner kroner

Nå er prisen plutselig langt hyggeligere.

David Parry / PA Wire
27 Mai 2015 10:10

Kjøttproduksjon er forurensende, og generelt ikke spesielt hyggelig for de kjøttet faktisk lages av. I tillegg er det tvilsomt at vi klarer å produsere nok kjøtt på gamlemåten til å dekke verdens proteinbehov i fremtiden.

Løsningen kan være å dyrke kjøttet selv. For cirka to år siden fortalte vi om verdens første kunstige hamburger, bestående av kjøtt dyrket frem i laboratorier.

Den første burgeren. Foto: David Parry / PA Wire

Prisras på kunstig kjøtt

Den gangen kostet det omtrent 2,3 millioner kroner å dyrke frem kjøttet man trengte for en 140 grams burger, så kjøttindustrien var neppe spesielt bekymret.

I dag koster det imidlertid bare like under 90 kroner å dyrke frem samme mengde kjøtt. Dette forteller mannen bak prosjektet, den nederlandske forskeren Mark Post, til australske ABC News. Kiloprisen er på litt over 600 kroner.

Burgeren er med andre ord fortsatt en ganske dyr affære, men du slipper å selge huset for å få råd til den.

Post tror imidlertid ikke at fabrikkdyrket kjøtt blir kommersielt aktuelt på en stund. Det kan gå 20-30 år før produktet blir normalt tilgjengelig i butikkene.

Mmmh! Foto: David Parry / PA Wire

Kjøttet dyrkes ved hjelp av stamcellene til en ku, og produksjonsprosessen skal være svært effektiv. Post hevder man kan dyrke opp til 10 000 kilo mat ved hjelp av et knøttlite stykke av kuens muskel.

Hva så med smaken? De som prøvde den rekorddyre hamburgeren for to år siden var overrasket over hvor godt den smakte, selv om de var enige om at smaken var uvanlig og at kjøttet godt kunne hatt litt ekstra fett.

Cultured Beef forklarer konseptet.

Kan bli nødvendig

Ifølge FNs organisasjon for ernæring og landbruk er det anslått at verdens kjøttbehov kommer til å stige med over to tredjedeler i løpet av de neste 40 årene.

Tekniker Peter Verstraate (t.v.) og professor Mark Post (t.h.). Foto: Cultured Beef

Dette innebærer mange utfordringer. Kyr produserer allerede enorme mengder klimagasser, og krever mye plass. I tillegg skal de avles frem over lang tid, og må ha store mengder mat selv.

En forsker ved universitetet i Oxford, Hanna Tuomisto, mener at å gro kunstig kjøtt bruker 35- til 65 prosent mindre energi, slipper ut 80- til 95 prosent mindre klimagasser og bruker 98 prosent mindre land enn vanlig kjøttproduksjon.

Det blir neppe slik at kjøttindustrien forsvinner, selv om vi får et alternativ. Det kan imidlertid tenkes at de som fortsatt produserer kjøtt av ekte dyr vil fokusere mer på kvalitet enn kvantitet, om de blir utkonkurrert på pris.

Å dyrke kjøtt i laboratorium er én ting
Hva om vi kan 3D-printe det? »

(Kilde: ABC News)

annonse

Les også