Tek.no

Nyhet

Lanserer nedlastingstjeneste for 4K-filmer

Snart kan det bli mer verdt å investere i en 4K-TV.

Rolf B. Wegner, Tek.no
27 Mai 2015 18:00

4K-teknologien har solid støtte fra TV-produsentene, og stadig flere 4K-modeller lempes ut på markedet. Likevel er tilgangen til ekte 4K-innhold fremdeles noe begrenset, noe som gjør at mange ennå sitter på gjerdet. Som Engadget melder har det nå dukket opp et nytt, spennende fremstøt som kan gjøre 4K-TV-ene langt mer attraktive.

Vidity er navnet på en ny løsning som skal gjøre det mulig for forbrukere å rett og slett laste ned 4K-filmer på lovlig vis. Teknologien er utviklet av et konsortium kalt «Secure Content Storage Association» (SCSA), grunnlagt av film- og lagringsselskapene Twentieth Century Fox, Warner Bros., SanDisk og Western Digital.

Dette er noen av selskapene som har kastet seg på Vidity-plattformen. Foto: Skjermdump/Vidity.com

Skal sikre optimal kvalitet

Det er altså ikke snakk om en strømmetjeneste, men en løsning hvor brukerne henter filmene ned på sine egne elektroniske enheter. Meningen er å levere optimal teknisk kvalitet, uten at man trenger å bekymre seg for forringet bildekvalitet som følge av kapasitetsproblemer eller irriterende bufring, slik som med strømming.

Filmene skal kunne lastes ned fra utvalgte, autoriserte forhandlere for en engangspris, og tjenesten vil være kompatibel med en rekke forskjellige enheter, både mobiltelefoner, nettbrett, PC-er og TV-er.

Filmene man laster ned vil også kunne spilles av på tvers av enhetene man har, uten behov for å laste ned filmene på hver enkelt dings, og det skal også være enkelt å flytte filmene mellom de ulike enhetene. Systemet er visstnok sammenlignbart med for eksempel de digitale distribusjonsplattformene som brukes for dataspill.

Mange selskaper om bord

I tillegg til de overnevnte selskapene består SCSA-gruppen som jobber med Vidity-teknologien av en rekke store aktører i teknologibransjen, som blant annet LG, ARM, Nvidia, Qualcomm, Toshiba og Samsung. Som Engadget meldte har Samsung allerede kunngjort den nye 4K-nedlastingstjenesten i forbindelse med lanseringen av sin såkalte SUHD-TV på CES-messen i januar.

En representant for Vidity uttalte at tjenester og produkter som er kompatible med teknologien vil begynne å rulle ut på markedet senere i år. Detaljene er ennå uklare, så det er uvisst akkurat når, hvor og til hvilken pris 4K-filmene vil kunne lastes ned, og i hvilken grad løsningen blir tilgjengelig for nordmenn.

Litt mer informasjon kan du finne på Vidity-prosjektets hjemmeside.

4K-mulighetene begynner å ta seg opp: Nå er Blu-ray for 4K også blitt lansert »

Les også
– 4K-Blu-ray kan komme på markedet rundt juletider
Les også
Nå er Blu-ray for 4K lansert
Les også
Alt du trenger å vite om 4K på Blu-ray
Les også
Møt Samsungs nye super-TV-er
annonse