Nyhet

Telias «fri roaming» er egentlig ikke helt fri

Varer Europa-ferien din for lenge blir du nødt til å betale vanlige roaming-priser.

Vår våkne Tek-leser Ole Gunnvar oppdaget noe finurlig på Telias nettsider her om dagen: Telias «Fri Roaming»-tilbud i EU er ikke egentlig helt frie. Er du ute og reiser i Europa i over 45 dager i løpet av en 90-dagers periode forsvinner gratisroamingen, og du er nødt til å betale fullpris for databruken. Det vil si 0,52 kr per minutt, 0,21 kroner per SMS, 0,52 kroner per MMS og 0,52 kroner per MB.

Telia informerer om begrensningen selv på nettsidene sine, men det er nok neppe noe de fleste abonnenter vet om.

Rammer ytterst få brukere

Nå skal det sies at denne begrensningen vil ramme ytterst få brukere. De aller fleste er ikke ute og reiser i halvannen måned i løpet av en 90-dagers periode, kanskje bortsett fra veldig ivrige interrailere og et knippe businessmenn. Men likevel, rett skal være rett, og «fri roaming» burde bety fri roaming.

sitat"Roam Like Home EU er ment å dekke normal brukEllen Scheen, Telia"

Vi tok kontakt med Telia og fikk beskjed av Ellen Scheen, selskapets kommunikasjonsrådgiver, som la vekt på at dette vil ramme særdeles få brukere:

– Roam Like Home EU er ment å dekke normal bruk når en kunde bosatt i Norge er på reise til et EU-land. Det er ikke ment å være et tilbud til kunder som bor delvis eller fast i et EU-land. Såkalt «fair usage» vil sannsynligvis også bli gjenspeilet i EU-reglene som blir implementert neste år, forteller Scheen til Tek.no.

– Det vil si at i praksis er dette nok dager til at man kan være opptil seks uker sammenhengende på ferie i Spania, Italia eller tilsvarende. Det vil også dekke en ekstremt hyppig frekvens av weekendturer, høstferier og lignende resten av året, forklarer Scheen, og nevner også at de som studerer i utlandet heller velger et lokalt abonnement hvis de er i utlandet i lang tid.

Helt fri bruk for Telenorkunder

Telenor, som tilbyr nesten identiske mobilabonnement som Telia, har ikke denne typen begrensning på sine abonnement. Med Telenor kan du reise rundt i Europa så lenge du vil, og bruke mobildata akkurat som i Norge. Her er det selvfølgelig viktig å tenke på at du ikke går over datapakken du har, men det gjelder jo alle abonnement.

Vi har oppgradert Billigste Mobilabonnement-kalkulatoren vår:
Nå kan du filtrere vekk alle abonnement som ikke tilbyr gratis EU-roaming »

Les også
Fri EU-roaming blir påbudt fra 15. juni. Get tjuvstarter med fri roaming for alle kunder fra i dag
Les også
Vi kårer månedens beste mobilabonnementer
Les også
Telia tar en Telenor – lanserer gratis roaming i hele EU
annonse