Til hovedinnhold

Nå er iPhone lansert

Her er iPhone. (Foto: Engadget.com)

Trykk her for å oppdatere siden.

I kveld kunne Apple-sjef Steve Jobs endelig avduke iPhone, som i løpet av de siste par årene har blitt en av de mest rykte- og spekulasjonsutsatte mobiltelefonene noensinne. Den som venter på noe godt, venter ikke forgjeves sies det, noe som i dette tilfellet ser ut til å kunne stemme veldig bra.

Ny måte å navigere på
Apple har utviklet en patentert teknologi for skjermen kalt Multi Touch som gjør at du kan styre den med fingrene, og ikke trenger å ta frem en egen pekepenn. Dette er altså en berøringsfølsom skjerm, ikke en trykkfølsom.

Telefonen skal forstå når du kommer borti skjermen med et uhell. Den låses også automatisk når du beveger telefonen mot ansiktet, takket være en egen sensor.

3,5 tommers skjerm og OS X
Skjermen til iPhone dekker omtrent hele forsiden av telefonen, og måler 3,5 tommer diagonalt. Den er altså like stor som på en vanlig håndholdt PC. Oppløsningen er på 320 x 480 punkter.

Skjermen har sensorer for å registrere når den ligger i lommen, og justerer ned lysstyrke og reduserer strømforbruk. I tillegg merker den om du holder den i liggende eller stående format, og justerer bildet slik at du ser det riktig vei.

For å skrive inn tekst kan du klikke frem et qwerty-tastatur, akkurat som på de fleste andre telefoner du styrer via skjermen.

Den største overraskelsen under dagens lansering var for mange telefonens plattform. iPhone kjører nemlig selveste OS X, altså samme operativsystem som en vanlig Mac. Dette åpner for svært mange muligheter, og flere bilder av telefonen avslører at vi blant annet kan vente oss widgets, som er små programmer som for eksempel kan fortelle deg været, valutakurser og lignende. Steve Jobs valgte for øvrig å kalle alle andre operativsystemer på mobiltelefoner for "baby-programvare" under presentasjonen.

Synkroniseringsdrøm?
Synkroniseringsmulighetene mot Mac vil også være særdeles gode sammenlignet med de fleste andre mobiltelefoner. Iphone vil ikke bare kunne synkroniseres mot iTunes, som en vanlig iPod. Den kan også overføre bilder og videoer tilsvarende i iPhoto.

I tillegg vil både kalender, adressebok og e-postkontoer kunne synkroniseres med både Windows- og Mac OS X-maskiner.

iPhone er heller ingen sinke på trådløsfronten, selv om den riktignok ikke kan by på 3G. Med EDGE, Wi-Fi og Blåtann 2.0 har du nok av muligheter for å koble telefonen opp mot nettet og andre enheter. Dersom du vil overføre filer på "gamlemåten",altså via kabel, er ikke dette noe problem. Telefonen har fått det samme sporet som en vanlig iPod.

Også sporet for hodesett er det samme som på iPod, altså vanlig 3,5 mm-plugg. Dette er noe musikkentusiastene vet å sette pris på, ettersom du slipper knotete adaptere som kan forringe lydkvaliteten dersom du ikke vil bruke øreplugger.

iPhone har også fått kamera. Dette tar bilder med en oppløsning på 2 megapiksler.

4 og 8 GB lagringskapasitet
Lagringskapasiteten til iPhone er det ikke noe å si på. Telefonen kommer i likhet med iPod med flere forskjellige minnestørrelser. Foreløpig med 4 og 8 GB kapasiteter.

Solide spesifikasjoner har sin pris, og i dette tilfellet er det størrelsen det har gått ut over. Telefonen har riktignok en tykkelse på kun 1,16 cm, og høyden på 11,5 cm og bredden på 6,1 cm er riktignok ikke noe å bli skremt av, men vekten på 135 gram vil nok merkes i bukselommen.

Batterikapasiteten skal holde til 5 timers taletid, eller 15 timer med aktiv bruk av musikk og andre multimediefunksjoner. Dette er ganske solide tall når du tar den store skjermen i betraktning.

Lanseres i 4. kvartal
Apple vil i første omgang kun lansere iPhone i USA, der den kommer i salg under operatøren Cingular i juni. Hit til Europa kommer ikke telefonen før i fjerde kvartal.

Prisen med binding skal ligge på rundt 3100 kroner ($499) for 4 GB-versjonen og ca 3700 kroner ($599) for 8 GB-versjonen. Hva den endelige prisen uten binding blir, er ennå ikke kjent.

Vil du lese mer om iPhone?

Apples produktsider
Engadgets referat fra presentasjonen
De første live-bildene av iPhone (Engadget)

(Kilder: Engadget.com, Apple)

annonse