Tek.no

Nyhet

Googles kunstige intelligens klarte det ingen trodde skulle skje før i 2026

DeepMind klarte å slå mesteren i det kompliserte spillet «Go»

YouTube
Eigil Knudsen
14 Mar 2016 09:30

For noen dager siden kunne vi melde at Googles kunstige intelligens DeepMind skulle gjennom en solid styrkeprøve ved å utfordre en av verdens beste Go-spillere. Som blant andre The Guardian melder er kampen nå over, og resultatet er kanskje ikke overraskende.

DeepMind, eller rettere sagt AlphaGo-programmet, vant den tredje omgangen mot verdens nest beste Go-spiller Lee Sedol på lørdag, og har dermed stukket av med seieren sammenlagt.

Den siste kampen spilles i morgen, selv om AlphaGo altså vant. Lee Sedol vant den fjerde kampen, og hvis ting går riktig vei i morgen vil han kunne ende opp med en 2-3-resultat.

Ble presset hardt

Googles maskin viste seg å være en formidabel motstander og skal ha kontrollert spillet helt fra starten, noe som satte Sedol i en vanskelig posisjon.

– Jeg har aldri spilt en kamp hvor jeg har har følt så mye press, og jeg klarte aldri å overkomme presset, uttalte Sedol under en pressekonferanse i etterkant av den avgjørende omgangen.

AlphaGo er en algoritme som fungerer ved å «lære» på egen hånd og finne de optimale trekkene. Google har tidligere forklart at programmet er i stand til å «forestille» seg hvordan spillet forløper seg mange ganger etter hverandre, for på den måten å finne ut hva som fungerer og ikke fungerer. Virkemåten kan studeres i et forskningsdokument (krever registrering).

Komplisert spill

Go er et spill som opprinnelig stammer fra Kina. Det spilles på et kvadratisk rutenett med hvite og sorte brikker og går i korte trekk ut på å plassere brikkene på skjæringspunktene mellom firkantene i rutenettet, og «omringe» mer territorium enn motstanderen på brettet.

Spillet har relativt enkle grunnregler, men krever svært mye strategi og erfaring for å lykkes i, og har langt høyere kompleksitet og antall mulige stillinger enn for eksempel sjakk. Go har således blitt regnet som en svært god test for kunstig intelligens.

Videoen av den avgjørende kampen kan du se under.

Google vil nå også overføre maskinlæringsteknologien til mobilene: Det skal de gjøre ved hjelp av en helt ny brikke »

Les også
Googles kunstige intelligens har gjort det igjen: Slo verdensmester i superavansert brettspill
Les også
Googles kunstige intelligens kan nå lese lepper bedre enn mennesker
Les også
Googles kunstige intelligens settes på den ultimate prøve i historisk oppgjør
Les også
Her navigerer Googles kunstige intelligens gjennom labyrinten på egen hånd
Les også
Nå skal Google gjøre mobilene mye mer intelligente
Les også
Historisk: Googles kunstige hjerne slo mester i avansert brettspill
annonse

Les også