Til hovedinnhold

Her er våre favorittabonnement

(Første gang publisert 21. oktober)

Det finnes en hel haug av operatører på det norske markedet, og samtlige har minst ett godt mobilabonnement for deg å velge mellom (de fleste har flere gode alternativer). Når du skal velge abonnement kommer det an på ditt personlige ringemønster hvilket abonnement som er mest lønnsomt. Vi anbefaler at du bruker vår priskalkulator Ringepriser, samt Post- og teletilsynets Telepriser, til å skaffe deg en oversikt over de rimeligste abonnementene for deg.

Likevel våger vi å gi deg en oversikt over abonnementer som vi synes fremstår som aller best hos hver operatør; mest for å gjøre deg oppmerksom på noen av de gode alternativene du har å velge mellom.

Telenor SurfPrat L
Med iPhone 3GS i sortimentet har også Telenor spesialdesignet abonnementer som er beregnet på deg som bruker mobilsurfing. Det er imidlertid verdt å merke seg at SurfPrat-abonnementene til Telenor også kan være gunstige for deg med andre mobiler enn iPhone. Ettersom Telenor FriHet har fått positiv omtale tidligere – uten månedsavgift og med relativt lave ringepriser – flytter vi nå fokus til SurfPrat L, et abonnement som på papiret kan være gunstig for mange som bruker internett på mobilen ofte.

Telenor har som regel høyere ringepriser enn lavprisaktørene på markedet, men akkurat på SurfPrat-abonnementene har de ganske gode priser (unntaket er oppstartsprisen på 89 øre på abonnementet SurfPrat M). Med SurfPrat L får du 1 GB datatrafikk, 3 000 ringeminutter og 250 SMS for 469 kroner per måned. Dette er altså beregnet på deg som ringer masse, bruker internett veldig mye, og sender rundt 50 SMS i uka.

(Artikkelen fortsettes.)
 

NetCom FlexiTalk
Valget var relativt enkelt når vi så på NetComs abonnementstilbud. Med mindre du er ute etter et iPhone-abonnemet (kalt iTalk hos NetCom), fremstår FlexiTalk som det desidert beste alternativet. YoungTalk-abonnementene har svindyre ringepriser, og FreeText lønner seg kun dersom du sender uhorvelige mengder SMS og samtidig ringer sjeldent.

Vi anbefaler heller FlexiTalk med en pris per minutt- og per SMS på 45 øre. Dessverre er startprisen du betaler per samtale på hele 89 øre, og du blir også fakturert for minimum 99 kroner per måned selv hvis du ikke har ringt eller sendt meldinger for det beløpet. Det er derimot positivt at du betaler maks 9 kroner per dag for mobilsurfing (gunstig for deg som surfer en sjelden gang i blant), og du kan også tegne den gode gratistjenesten Bestevenn som lar deg ringe- og sende SMS gratis til én valgt NetCom-kunde. NetCom FlexiTalk kommer best ut av denne operatørens abonnementer i tre av fire kategorier på Ringepriser (Lite – Middels – Mye, men ikke Veldig Mye).

Tele2 Sheriff
På abonnementssiden har Tele2 flere gode alternativer, men etter den heftige priskrigen med Ludo Mobil, utmerker Tele2 Sheriff seg igjen som det aller beste. Her får du – i skrivende stund – 170 kroner gratis som du kan bruke til ringing og sending av SMS, samt 2 MB datatrafikk og 5 MMS. Denne pakken vil utvilsomt dekke behovet til de aller fleste småbrukerne av mobiltelefoni, og vi liker spesielt godt at Tele2 har inkludert 2 MB datatrafikk i dette abonnementet. Vi har nemlig gitt denne operatøren tyn for å ha langt høyere priser på data enn konkurrentene i lang tid, og tolker dette som et tegn på at dataprisene rykker opp på prioriteringslista til Tele2.

Tele2 Sheriff egner seg best for deg som bruker mobilen Lite eller Middels, og ligger på henholdsvis 1.- og 2. plass på Ringepriser, suverent i toppen sammen med Ludo Terningkast 6, i disse kategoriene. Etter priskrigen er de to abonnementene nærmest identiske, men gratisbeløpet på Sheriff har blitt hevet fra 125 kroner til 170 kroner, samt at du har fått en liten mengde datatrafikk og MMS inkludert i tillegg. Positivt for kundene.

(Artikkelen fortsettes.)
 

ChessPremium
Også Chess’ abonnementsutvalg synes vi ser bra ut totalt sett; abonnementene er tydelig rettet mot ulike brukere med ulike behov, og prisene er generelt sett ganske gode også. Vi synes imidlertid ChessPremium utmerker seg særlig positivt. Her har Chess droppet oppstartsprisen – noe vi synes bør sette en standard for fremtiden –, og prisen per minutt er i stedet 60 øre. Ett øre per sekund fremstår som ganske gunstig når du slipper unna oppstartsprisen, og vi liker dette konseptet. Når prisen på SMS samtidig er kun 29 øre, blir det vanskelig ikke å like ChessPremium.

Abonnementet har for øvrig minstefakturering på 39 kroner per måned. Dette synes vi stadig er en uting, men når grensen er så lav, bør det ha liten betydning dersom du faktisk bruker mobilen din jevnlig. Chess har dessuten en maksgrense på 20 kroner per dag for mobilsurfing, noe som sikrer deg fra en sjokkregning dersom du prøver deg på internett på mobilen. Surfer du ofte, har du også mulighet til å tegne en datapakke som tilleggstjeneste.

One Call Folkepakka
En annen operatør som fortjener skryt for totaltilbudet på abonnementer, er lavprisaktøren One Call. Denne operatøren var først ute med One Call Full Pakke, et pakkeprisabonnement som tydeligvis var til inspirasjon for andre operatører. Etter hvert som Chess og Tele2, med flere, kom med sine pakkeprisabonnementer for lavere bruk, havnet dette abonnementet litt i skyggen.

Med deres nyeste abonnement Folkepakka, har imidlertid One Call gjeninntatt lederposisjonen i pakkeprissegmentet, slik vi ser det. For 199 kroner per måned får du nemlig 400 ringeminutter, 400 SMS, 10 MMS og 10 MB data – noe som langt på vei dekker behovene til deg med et relativt høyt forbruk. Vi liker at abonnementet er oversiktlig, og i tillegg betaler du One Calls lave standardpriser ved overforbruk.

Talkmore Fastpris
Da ”fastpris” ble lansert som et konsept på det norske markedet, var det kun snakk om ringeminutter. Talkmore Fastpris etablerte seg tidlig som et gunstig alternativ for deg som ringer veldig mye, og vi kan si det samme om abonnementet i dag. Du får stadig 3 000 ringeminutter for 349 kroner per måned, men nå har operatøren også spyttet inn 150 SMS i månedsprisen. Standardprisen på SMS er kun 34 øre, noe som også er positivt. For deg som ringer, ringer og ringer enda litt til, og sender noen få SMS i uka, fremstår Talkmore Fastpris som et meget godt abonnement.

I kategorien Veldig Mye på Ringepriser ligger abonnementet på 2. plass for øyeblikket, men dersom du ikke sender like mange SMS som vi har kalkulert med (kan enkelt justeres i Ringepriser), og ringer bortimot 3 000 minutter hver måned, finner du neppe et mer lønnsomt abonnement enn Talkmore Fastpris. For øvrig ser man på abonnementene at dette er en lavprisaktør, med gode alternativer for ulik bruk.

(Artikkelen fortsettes.)
 

Ludo Mobil Rød
Vi skulle veldig gjerne skrevet Blå i stedet for Rød i stikktittelen, fordi Ludo Blå er det eneste originale konseptet Ludo Mobil har kommet med siden lanseringen før sommeren. Det er dessuten et glimrende konsept der du selv kan skreddersy ditt eget abonnement, men dessverre er prisnivået såpass høyt at du finner rimeligere alternativer hos andre operatører – eller Ludo Mobil selv – uansett hvor mange ringeminutter eller SMS du velger i ditt abonnement. Vi har allerede omtalt Ludo Mobil Terningkast 6, som nå er identisk med Tele2 Sheriff, som selvsagt også er et meget gunstig abonnement for deg med Lite eller Middels bruk.

Vår anbefaling går i stedet til Ludo Rød, som først var en kopi av Chess On10t, men som nylig ble omgjort til en kopi av Tele2 Flex. Etter den nevnte priskrigen med Tele2, får du som Ludo Rød-kunde 400 ringeminutter, 275 SMS og 8 MB data for 159 kroner – utvilsomt en bra deal for mange mobilbrukere. Abonnementet ligger på tredjeplass i Ringepriser i kategorien Mye.

Flere gode alternativer
Selv om vi nå har plukket ut våre favoritter for øyeblikket, finnes det en rekke andre gode mobilabonnementer på markedet. Vi vil presisere at alt avhenger av ditt personlige ringemønster, og vil oppfordre deg til å gjøre litt research når du vurderer å bytte abonnement. Priskalkulatoren Ringepriser kan være til god hjelp når det gjelder å danne seg et overblikk. Det er også viktig å huske at enkelte operatører – kanskje spesielt Telenor og NetCom – har gode tilleggstjenester som kan gjøre mobiltelefonien rimeligere. ”Fri familie”, SMS-pakker, eller datapakker er eksempler på slike tilleggstjenester.

Andre ting du bør tenke over når du velger mobiloperatør, er kvaliteten på kundeservice, eventuelle tilleggsgebyrer, hvilket mobilnett som brukes (dekning der du ferdes ofte?), og hvorvidt operatøren tilbyr eFaktura eller e-postfaktura så du slipper fakturagebyr hver måned. Da kan det være lurt å forhøre seg med venner og kjente, eller ta en telefon til operatørens Kundeservice for å få et inntrykk av ventetid og respons på dine eventuelle spørsmål.

Hva er ditt favorittabonnement – og hvorfor? Kommenter i forumet lenger ned på siden.

Mer om
annonse