Nyhet

Nå er det full krise for Bitcoin-valutaen

Verdien har falt som en stein, og flere har gitt opp å grave frem nye Bitcoin.

Fra å være et noe obskurt fenomen i begynnelsen har den digitale valutaen bitcoin blitt stadig mer stueren og utbredt, men har hatt en strabasiøs ferd. Valuaten har blant annet møtt stor skepsis fra myndigheter, støtt på store sikkerhetsutfordringer, og ikke minst opplevd dramatiske svingninger i verdien, både opp og ned.

Som blant andre Coindesk og Wall Street Journal melder kan det se ut til at bitcoin nå er inne i sin aller mest alvorlige krise hittil, og at 2015 kan bli et skjebnesvangert år for den virtuelle valutaen.

Rekordstort verdifall

Verdien på bitcoin skal ha falt med intet mindre enn 44 prosent bare i løpet av de to første ukene av 2015, og nådde en verdi på magre 180 dollar på onsdag denne uken. Om man sammenligner med milepælen fra november 2013, da valutaen nådde over 1000 dollar, har fallet vært på over 80 prosent.

Verdien har imidlertid klatret litt i forhold til onsdagens bunnmåling, og ligger i skrivende stund på 215 dollar, som selvsagt også er meget lavt.

I tillegg til å dramatisk redusere kjøpekraften til de mange som sitter med bitcoin-beholdninger, har det bratte fallet i verdi også en annen alvorlig konsekvens. Det er nemlig nå blitt vesentlig mindre lønnsomt å grave frem nye bitcoin etter det store fallet, noe som har gjort at mange «gravere» har trukket seg ut.

Kan føre til enda mer ustabilitet

Dette indikeres av et fall i den såkalte «hash rate»-frekvensen. «Hash rate» er en måleenhet for datakraften som går med til å løse de matematiske problemene som gir tilgang til nye bitcoin. For å regulere «tilbudet» av bitcoin justeres vanskelighetsgraden til de matematiske problemene etter mengden datakraft som benyttes i gravingen.

Dersom mange gravere trekker seg ut vil vanskelighetsgraden trolig senkes. Som Coindesk peker på vil denne justeringen ta tid, noe som gjør at den resterende «arbeidsstokken» blir sittende med både lav bitcoin-pris og høy vanskelighetsgrad, noe som altså gjør det hele lite lønnsomt. Dersom disse så bli tvunget til å selge sine Bitcoin, vil det øke antall bitcoin i sirkulasjon, noe som vil senke verdien enda mer.

Samtidig vil alle dem har som trekker seg ut fremdeles disponere den samme datakraften som før, slik at når vanskelighetsgraden eventuelt senkes, vil disse antakelig gyve løs igjen på utgravingen. Som Coindesk peker på kan det igjen føre til atter nye, skarpe svingninger i bitcoin-verdien.

50 000 bitcoin ble nylig lagt ut for salg på amerikansk politiauksjon: De består av deler av Silk Road-formuen »

Les også
Bitcoins er nå mer verdt enn gull
Les også
Snart kan Bitcoin-teknologien også bli brukt av vanlige valutaer
Les også
Populært torrentprogram gjorde PC-er til bitcoin-gravemaskiner
Les også
Snart kan du legge inn bud på 50 000 Bitcoin
Les også
Lanserte app for bitcoin-betaling
Les også
Bitcoin-verdien stuper etter FBI-raid
annonse