Til hovedinnhold

Telenor klar for 4G – i Sverige

I dag har vi her i Norge et 3G-nett som etter hvert har blitt oppgradert til å kjøre hastigheter opp mot 3,6 Mbps, via turbo-3G. Denne teknologien kommer nok til å bli videre oppgradert. Allikevel er det langt unna det som kan komme med neste generasjons mobilteknologi, LTE eller 4G.
Dette kan oppnå hastigheter på 300 Mbit/s, selv om det for øyeblikket kjøres tester som viser at det er mer sannsynlig med hastigheter rundt 25 Mbit/s. Nå er denne teknologien et hakk nærmere våre breddegrader.
Høy kostnad
For etter at Telenor ble tildelt en 4G-lisens i Norge i november i fjor har selskapet vært med i en svensk auksjon angående det samme. Nå har den svenske Post- og telestyrelsen avsluttet auksjonen og Telenor fikk lisens på 2 x 20 MHz i det svenske markedet. I tillegg fikk en rekke andre tildelt lisens:

  • HI3G Access AB - 2 x 10 MHz FDD
  • Intel Capital Corporation - 50 MHz TDD
  • Tele2 Sverige AB - 2 x 20 MHz FDD
  • Telenor Sverige AB - 2 x 20 MHz FDD
  • TeliaSonera Mobile Networks AB - 2 x 20 MHz FDD

Lisensen gjelder for 15 år og er teknologinøytral, skriver Telenor i en pressemelding. Det er heller ingen krav om geografisk dekning eller noen tidsfrister for utbygging. Kostnaden for den svenske lisensen ligger på 533 millioner svenske kroner (452 millioner norske kroner).

Full fart i Norden
- Denne lisensen sikrer Telenors posisjon som en ledende tilbyder av mobilt bredbånd i Norden. Vi tror at fremveksten av 3G og 4G mobilteknologi vil gjøre høyhastighets Internett tilgjengelig til alle mobiltelefoner og bærbare PC-er, og således utvider bredbåndstilkoblingen fra husstander til enkeltpersoner, sier leder for Telenor i Norden, Morten Karlsen Sørby.
Norge og Sverige er de to første landene som tildeler lisenser i 2,6 GHz-bånder for 4G. I Norge fikk selskapet tildelt en 4 x 20 MHz-lisens i november 2007.

Mer om
annonse