Til hovedinnhold

Dette er Nokias nye strategi

Rajiv Suri offisielt annonsert som selskapets nye sjef.

Nå er Nokias mobildivisjon endelig og formelt solgt til Microsoft, og selskapet skal stake ut veien videre, med ny toppsjef og en solid porsjon kontanter i lomma.

Rajiv Suri har lenge vært sjef i nettutbyggingsselskapet Nokia Siemens Networks (NSN). Nå blir han sjef for hele Nokia, og styreleder Risto Siilasma, som har fungert som konstituert konsernsjef, går tilbake til å konsentrere seg om styrelederjobben.

Framover skal Nokia satse på tre kjernevirksomheter. Bygging av fremtidens mobilnett gjennom NSN vil bli en av bærebjelkene. Det samme blir kart- og posisjoneringstjenesten HERE. Selskapet vil bli markedsledende på posisjoneringsteknologi og kommersiell utnyttelse av denne, enten det gjelder smarte biler, smarte klokker og briller, eller lokasjonsbaserte analyser for bedrifter.

Milliardutbytte til eierne

Gjennom den siste grenen i selskapet, Technologies, skal Nokia dyrke frem de nye oppfinnelsene og patentene. Nokia har allerede en verdifull patentportefølje, og bare i 2013 investerte det som i dag er Nokia ca. 20 milliarder kroner i forskning og utvikling.

Nokia sitter igjen med en solid porsjon kontanter etter salget av mobildivisjonen til Microsoft. Nå skal selskapet foreta en kapitalrestrukturering, der rentebærende gjeld reduseres, og det utbetales utbytte til eierne på 6,4 milliarder både for 2013 og 2014.

Rajiv Suri er mannen bak den vellykkede snuoperasjonen i nettverkskjempen Nokia Siemens Networks. Han avviser ikke at selskapet kan komme til å foreta oppkjøp, men sier at selskapet har god tid.

Les mer: Hva skal Nokia-mobilene hete nå?

Kilder: Telecompaper, Reuters, Phone Arena

annonse