Tek.no

Nyhet

Sigmas nye telezoom er enestående

Omsider er Sigma 50-100 mm F1.8 DC HSM Art avslørt.

Sigma / Shuttestock
25 Feb 2016 10:00

Over de siste årene har Sigma gått fra å dytte ut greit prisede objektiver av ymse kvalitet – mange vil si mest middelmådig – til å levere direkte revolusjonerende optikk. Ett av disse objektivene er den navngjetne Sigma 18-35 mm F1.8 DC HSM Art, som ble verdens første f/1.8-zoom.

Nå er det klart at det heller ikke blir den siste zoomen med denne blenderkapasiteten.

Etter litt forskriftsmessig ryktesumming og lekkasjer er nå nemlig Sigma 50-100 mm F1.8 DC HSM Art også lansert. For deg som lurer: DC i modellbetegnelsen betyr at objektivet er ment for APS-C eller «crop»-sensorer, altså ikke for dere med de dyrere fullformatkameraene.

Men vi skal ikke glemme at det er mange – både glade amatører og proffer – som foretrekker de ofte mindre og lettere crop-husene, og vi finner også de mindre bildebrikkene i godsaker som Canon EOS 7D Mark II.

Kort telezoom

Sigma
Sigma

Med en brennvidde som går fra 50-100 millimeter er Sigma 50-100 mm f/1.8 DC HSM Art en meget kort telezoom, men ettersom den da skal brukes med APS-C-sensorer må vi gange inn crop-faktoren også. I fullformatspråk snakker vi altså om noe som ligger i nærmere 80-160 mm for Canon, eller 75-150 mm for deg med Nikon-hus.

Det gir oss en litt kort variant av den typiske 70-200 mm for fullformat – men altså med en blender på f/1.8, mens de raskeste 70-200 millimeterne «kun» kan by på f/2.8.

Men den nye Sigmaen mangler til gjengjeld noen som helst form for optisk stabilisator, noe som gjerne er en kjærkommen egenskap når vi går over til tele. For mange vil dette likevel ikke spille noen stor rolle ettersom denne zoomen tross alt er svært lyssterk og ikke når så veldig langt.

Litt å dra på

Sigma 50-100 mm F1.8 DC HSM tilhører produsentens Art-serie, noe som skal bety god kvalitet og et utseende som de fleste av oss nå kjenner igjen. Du får en solid mengde glass også: 21 elementer delt inn i femten grupper, som gjør at hele sulamitten er 94 mm x 170 mm stor og veier inn på 1491 gram.

Av andre tekniske detaljer vil vi nevne 82 mm filterfatning, f/16 som minste blenderåpning og en nærgrense på 95 centimeter. Ellers skal nykomlingen være utstyrt med en ny versjon av Sigmas stillegående HSM-motor og ha intern fokusering, slik at objektivet ikke forandrer lengde eller roterer frontelementet.

Med en vekt på halvannet kilo er det også greit at den kommer med stativfeste. Mer informasjon finner du for øvrig på Sigmas hjemmesider.

Veiledende pris er oppgitt til 1099 amerikanske dollar, og objektivet forventes å være på markedet i løpet av vårparten.

Så gode kan Sigmas Art-objektiver være:
Refleksjon: Jeg jobbet med Sigmas sjokkobjektiv i fire uker >>>

(Kilde: Canon Rumors)

Les også
Vidvinkel er for landskap og boligannonser, mens tele er for sport, fugler og kjendiser. Eller?
Les også
Sigma slipper f/2-zoom for fullformat
Les også
Sigma overrasker med nok en sjokkpris
Les også
Sigma lanserer f/1.8-zoom
annonse