Til hovedinnhold

Mange spennende speilløse kameraer i juni

Disse fotoproduktene kan du bruke feriepengene på.

Produsentene/ Istock 23922431

Sommeren nærmer seg med stormskritt. Kanskje sitter nettopp du nå med nevene fulle av feriepenger og vet ikke helt hva du skal bruke de på?

Dersom det er fotorelaterte nyheter du har i tankene, er følgende produkter klare for butikkhyllene denne måneden.

Canon EOS 100D

Liten og søt EOS 100D.Foto: Eivind Hauger, akam.no

Canon hevder at de med EOS 100D har spikret sammen verdens minste speilrefleks. Om dette er tilfelle eller ikke, legger vi oss ikke opp i, men vi kan konstatere at lite, det er kameraet uten tvil.

Av øvrige detaljer nevner vi en 18 megapikslers bildebrikke og det helt nye Hybrid CMOS AF-II-systemet, som etter sigende skal gjøre fokusen kjappere og mer sensitiv.

Opprinnelig skulle EOS 100D ta turen ut i friluft allerede i april, men sammen med storebror EOS 700D ble vårslippet utsatt til sommeren.

Les mer om EOS 100D
Finn priser på EOS 100D i prisguiden

Canon EOS 700D

EOS 700D skulle opprinnelig lanseres i april, men ble i likhet med EOS 100D utsatt til forsommeren.

Dette er et ganske rart produkt, da det har akkurat samme bildebrikke, bildeprosessor, skjerm, batteri, batterikapasitet og opptakshastighet som forgjengeren 650D. Den eneste forskjellen som vi finner er et nytt modushjul på 700D, samt at du kan få forhåndsvisning av digitale effekter direkte på skjermen.

Ifølge Canon er dette store nok endringer for å kalle det et nytt produkt, som de vil ha drøye 5000 kroner for.

Les vår omfattende test av Canon EOS 650D, som er nesten identisk
Finn priser på EOS 700D i prisguiden

Olympus PEN E-P5

Da Olympus annonserte E-P5 tidligere denne måneden, var det spesielt bildebrikken som vakte oppmerksomhet. Det får nemlig den samme bildebrikken (og bildeprosessoren) som flaggskipet OM-D E-M5 har, et kamera som vi i Akam kåret til årets speilløse systemkamera 2012.

E-P5 er ingen slanket utgave av OM-D E-M5 av den grunn. Kameraet står på egne bein, blant annet med innebygget wi-fi som gir mulighet for fjernstyring fra en smarttelefon og 5-aksers bildestabilisator, for å nevne noe.

E-P5 ventes i butikkene mot slutten av juni, kan Olympus fortelle oss. Veiledende pris på kamerahuset alene vil ligge på rundt 8000 kroner, mens pakkeløsningen med kitobjektivet på 14-42 mm vil koste cirka 9000 kroner.

Les sniktitten av E-P5 her
Finn priser på E-P5 i prisguiden

Olympus Stylus SH-50

Olympus SH-50.

SH-50 skulle egentlig ha landet i butikkene i mars måned i år, men har blitt utsatt frem til nå.

Kameraet har et zoomobjektiv tilsvarende 25-600 mm på et fullformatskamera med blender f/3-6.9. I tillegg er det utstyrt med en 16 megapikslers bakbelyst CMOS-bildebrikke og kan ta videopptak i 1080p med både 30 og 60 bilder i sekundet.

SH-50 har også mulighet for full manuell kontroll over ISO, lukker, blender og hvitbalanse.

Les mer om SH-50 her
Finn priser på SH-50 i prisguiden

Panasonic Lumix DMC-GF6

GF6 er, som navnet antyder, etterfølgeren til det populære Panasonic Lumix DMC-GF5.

Kameraet har fått en rekke oppgraderinger, sammenlignet med forrige modell. Blant annet har Panasonic gitt kameraet en helt ny 16 mekapikslers bildebrikke av LiveMOS-typen, en ny Venus Enigne bildeprosessor, og fremfor alt: En 3" (7,6 cm) berøringssensitiv skjerm med 1 080 000 bildepunkter som kan vippes opp cirka 180 grader.

Av andre, mer kuriøse nyheter er matgjenkjenningsfunksjonen, og kameraet har også mulighet for trådløs kommunikasjon via såkalt NFC, Near Field Communication, i tillegg til wi-fi. Det gjør at du blant annet kan sette kameraet til å laste opp bilder automatisk til Panasonics egen skylagringstjeneste.

Kameraet er ventet i butikk i disse dager.

Les mer om GF6
Finn priser på GF6 i prisguiden

Panasonic Lumix DMC-G6

Panasonic Lumix DMC-G6.

I likhet med Panasonic GF6 blir også G6 utstyrt med den nye 16 megapikslers LiveMOS-bildebrikken, samt den nye Venus Engine-bildeprosessoren.

I tillegg får G6 de samme trådløse kommunikasjonsmulighetene som GF6 har, både NFC og wi-fi. Kameraet tilbyr også på full manuell kontroll med PASM-funksjonene tilgjengelige på modushjulet på toppen.

Finn priser på G6 i prisguiden

Panasonic Lumix DMC-LF1

Panasonic Lumix DMC-LF1.

Av navnet kan vi lese at LF1 er det første i en ny serie. Kameraet ble annonsert under Panasonics store vårslipp og er på mange måter et kompaktkamera for entusiastene.

LF1 er utstyrt med de samme trådløsmulighetene som både GF6 og G6, men vel så interessant er det at LF1 tilbyr raw-filer.

Av øvrige detaljer er kompaktkameraet utstyrt med et Leica DC VARIO-SUMMICRON (6 - 42,8 mm (tilsvarende 28 - 200 mm i fullformat) f/2.0 - 5.9 objektiv og byr på ISO-verdier fra 80 til 12 800.

Kameraet fås i enten sort eller hvitt,

Les mer om LF1
Finn priser på LF1 i prisguiden

Ricoh GR

Ricoh GR.Foto: Ricoh

Tidligere i vår ble det kjent at Ricoh slipper et nytt kamera i GR-serien, som denne gangen rett og slett får navnet «GR».

Kompaktkameraet er utstyrt med en 16 megapikslers APS-C-bildebrikke, samme størrelse som bildebrikken en rekke andre speilreflekskameraer bruker. Og det er her det blir interessant – litt enkelt forklart kan man si at jo større bildebrikke, dess bedre bildekvalitet.

Takket være brikkestørrelsen vil høyeste mulige ISO-verdi være hele 25600, og brikken skal også kunne klare videoopptak i 1920 x 1080 med 30, 25 eller 24 bilder per sekund, progressivt. I tillegg har GR støtte for raw-filer.

Kameraet er ventet i butikkene i disse dager.

Les mer om Ricoh GR
Finn priser på Ricoh GR i prisguiden

Optikk

Denne måneden har litt å by på på glassfronten også. Vi nevner i fleng:

Panasonic Lumix G Vario 14-140 mm. Største blender er f/3.5 i den videste enden, mot f/5.6 i motsatt ende og veier bare 265 gram.
Finn priser på Lumix G Vario 14-140 mm i prisguiden

1 Nikkor 32mm f/1.2.Foto: Nikon


Sigma 120-300 f/2,8 for Nikon. Da vi testet Canon-versjonen av denne telezoomen i høst, måtte tester Eivind juble og vi klassifiserte objektivet som «mye brennvidde for pengene».
Finn priser på Sigma 120-300 f/2.8 for Nikon i prisguiden
Sigma 35mm f/1.4 for Sony og Pentax. Nylig ble det kjent at dette direkte skamroste objektivet nå også kommer til Sony og Pentax. Vi har testet Canon-versjonen og hvordan det gikk kan du lese her.

Finn priser på Sigma 35mm f/1.4 for Sony i prisguiden
Finn priser på Sigma 35mm f/1.4 for Pentax i prisguiden

1 Nikkor 32mm f/1.2 er et kompakt portrettobjektiv til Nikon 1-serien. Det er det første Nikon 1-objektivet som får en egen fokusring.

Finn priser på 1 Nikkor 32mm f/1.2 i prisguiden


Her finner du produktene som skulle komme i butikken i mai »

annonse