Tek.no

Nyhet

Sony letter på fargesløret

Tar i bruk piksler uten fargefilter for å øke lysfølsomheten.

Kjetil Høiby
23 Aug 2012 14:00

Har du en smarttelefon eller annen mobiltelefon med kamera i lomma, er sjansene gode for at bildebrikken(e) i den er utviklet og produsert av Sony. I dette bokstavlig talt trange markedet, handler det fremfor alt om å klare å presse en respektabel mengde piksler inn på et minimalt område.

Av med de rosa solbrillene
For å beholde akseptabel bildekvalitet selv i dårlig lys - mobilkameraene kan ikke støtte seg på kraftig kunstig belysning heller - tyr Sony nå til et ekstra sett fargenøytrale piksler. De gjennomsiktige filtrene på sensorene i Exmor RS-serien skal i følge Sony gi et ekstra lag med lysinformasjon, og muliggjøre videoopptak med større dynamisk omfang.

Lagvis elektronikk
Det andre virkemiddelet mot krympende billedpunktareal Sony tar i bruk i Exmor RS-sensorene, er at de bygger all signalbehandlingselektronikken inn bak selve sensorpunktene isteden for å legge dem på samme nivå.

Ved å stable det lysfølsomme silisiumet oppå elektronikken, forsøker Sony å maksimere det lysfølsomme arealet.

13MP kamera i en fremtidig iPhone?
Sony annonserte igår tre sensorer med henholdsvis tretten, åtte og åtte megapiklser oppløsning, alle med en pikseltetthet på 1,12µm. Den største sensoren har en diagonal på omlag 5,8 millimeter - en tanke større enn bildebrikken i dagens iPhone 4S, som er 5,67mm. Pikseltettheten er forøvrig betydelig større enn i dagens mobiltelefoner (iPhone 4S har 1,75µm store piklser og Nokias megapikselmonster Pureview 808 har 1,4µm store bildepunkter), og det blir spennende å se hvor godt Sonys nye triks klarer å kompensere for dette.
I tillegg støtter alle tre sensorene HD-video i 720p-oppløsning med 60 bilder i sekundet og 1080p med 30 bilder i sekundet. De to høyest spesifiserte utgavene har i tillegg mulighet for HDR-video ved å benytte data fra de hvite bildepunktene.

Testbilder fra Sony som skal vise 13MP-sensoren med og uten dataene fra bildepunktene med klare filtre.

(Kilder: Sony.net, Dpreview.com )

Les også
Grafén kan gjøre bildebrikken tusen ganger mer lysfølsom
Les også
Sony slipper monsterkamera
Les også
Hyperaktiv bildebrikke på syre
annonse

Les også