Til hovedinnhold

Leter etter nye bruksområder for GPS

Store muligheter for folk med nye idéer i EU-konkurranse.

Istockphoto / Christian Matel

I dag lanseres den internasjonale konkurransen European Satellite Navigation Competition hos Oslotech i Forskningsparken i Oslo.

Målet med konkurransen er at satellittnavigasjon skal tas i bruk på flere nye måter. I disse dager skjer det en stor utbygging av det europeiske satellittsystemet Galileo, som vil gjøre morgendagens GPS-navigasjon langt mer presis.

Hovedårsaken til den eksplosive veksten i satellittnavigasjon er smarttelefoner med integrert GPS: Det er ventet at dette markedet vil være verdt 1 800 milliarder norske kroner innen 2020.

Norge med for første gang

Det er første gang Norge er med i konkurransen. Skulle man være så heldig å vinne, er det store muligheter for å få realisert idéen sin. Siden 2004 har hver tredje vinner lokalt eller internasjonalt fått realisert prosjektene sine. Totalt er det levert inn 1 572 europeiske bidrag i denne perioden.

Det holder med en god idé for å delta i konkurransen, du trenger ikke være programmerer eller navigasjonsekspert. Den norske vinneren får kontorplass hos Oslotech i et halvt år, i utviklingsmiljøet StartUpLab.

– Her får vinneren tilgang til et miljø med nær kontakt til rundt hundre andre gründere og tilgang på en stab av rådgivere som er fulltidsdedikert til å få ideer til å bli forretning, sier Marius Øgaard i Oslotech til det oppdragsfinansierte nyhetsbyrået Newswire.

Norsk Romsenter er medarrangør for GPS-konkurransen. Seksjonssjef for Satellittnavigasjon Steinar Thomsen tror ikke potensialet for nyvinninger er uttømt:

– Innovasjonene strømmer på. Omtrent hver uke blir jeg overrasket over nye bruksområder som jeg ikke hadde tenkt på, sier Thomsen.

Les også om de smarteste app-idéene fra Apps4Norge-konkurransen >>

(Kilde: Newswire)

annonse