Tek.no

Nyhet

Nektes å selge berømt bilde i hundeversjon

Det omstridte manipulerte bildet av Che Guevara som hund.
24 Apr 2011 08:42

De siste ukene har det vært en stor interesse rundt et meget spesielt bilde. Den britiske designeren Kate Polyblank bestemte seg for å lage sin egen versjon av det kjente portrettfotografiet av Che Guevara.

Polyblank brukte et bilde av en venns hund, som hun i Photoshop sydde sammen med det originale bildet av revolusjonsikonet.

Les også: Blir nektet å vise utstilling

Deretter begynte hun å selge ulike produkter som kopper, t-skjorter og merker med sin egen hundeversjon. Dette falt ikke i god jord hos Diana Lopez, som sitter med opphavsretten til originalbildet. Det var Dianas far, Alberto Korda, som tok det verdenskjente bildet av Guevara for over femti år siden.

Alberto Korda med sitt bilde av Che Guevara.

Lopez har saksøkt Polyblank for brudd på opphavsretten til bildet, og for å selge produkter med et motiv hun ikke eier rettighetene til. Polyblank, på sin side, hevder hun ikke har brutt noen opphavsrett da hun tok utgangspunkt i motivet for å skape et nytt bilde.

Les også: Kjent reklamefotograf dømt for plagiat

I følge fotosiden amateurphotographer.co.uk har de to partene kommet til en form for enighet, uten at saken skal gå rettens vei. Hvor mye penger det er snakk om er ikke kjent, men i et lignende søksmål fra 2000 måtte et reklamebyrå betale over 50 000 amerikanske dollar i erstatning.

Alberto Korda tok det verdenskjente portrettet av Che Guevara 5. mars 1960, med sitt Leica M2 og 90mm objektiv. Korda døde i 2001, og det er familien som nå sitter på opphavsretten til et av verdens mest kommersielle bilde.

Les også: INTERVJU: Jeg er i livsfare nesten hver dag

Kilde: www.amateurphotographer.co.uk

Les også
Hvordan ser verden ut gjennom 50 UV-filtere?
Les også
Makro-/nærfotoguide, del 1
Les også
Ta supre bilder i snøen
Les også
Nå kan du bli Magnum-medlem
Les også
Slik jobber en dyrefotograf
annonse

Les også