Til hovedinnhold

– Nokia må kanskje ha pengehjelp

Analytikere tror Microsoft må hjelpe finnene med flere milliarder dollar.

Finn Jarle Kvalheim
Nokia Lumia 900 nærmer seg norske mobilhyller.
Symbian gjør det stadig dårligere på salgsstatistikken. Her en Nokia N95 fra glansdagene før Apples iPhone dukket opp.

Etter noen års kraftig nedgang valgte Nokia i fjor å satse på Microsofts Windows Phone i stedet for sine egne operativsystemer, Symbian og MeeGo. Med på kjøpet fikk finnene en stor pengesekk fra Microsoft. Analytikere spekulerer nå i at Nokia vil trenge enda mer nødhjelp fra Microsoft.

Det er omlag én milliard dollar i året Nokia får i støtte av Microsoft for å produsere Lumia-telefonene basert på Windows Phone. Til tross for en massiv snuoperasjon peker pilene fortsatt ikke oppover.

Les også: – Lumia-telefonene er en fiasko

I første kvartal av 2012 tapte Nokia hele 1,7 milliarder dollar, nærmere ti milliarder kroner. Nokias gjeld har også blitt nedgradert flere ganger de siste årene. Flere finansinstitusjoner rangerer nå Nokias gjeld som svært usikker. Gjelden har status som "junk" og trinnet rett over junk – en status som gjør det vanskelig for selskapet å få flere lån.

Les også: Nokia er ett trinn unna søppel

– Microsofts hjelpende hånd er der

Analytikeren Sami Sarkamies i Nordea tror Microsoft vil komme til unsetning dersom Nokia trenger det.

– Hvis Nokia ender opp med pengeproblemer tror jeg den hjelpende hånden kommer til å være der, sier Sarkamies.

Etter at Nokia ansatte den tidligere Microsoft-toppen Stephen Elop i sjefsstolen, og på toppen av det hele valgte Windows Phone som plattform, har spekulasjonene om et oppkjøp av mobilgiganten gått.

– Jeg ser ikke at Microsoft vil kjøpe Nokia, men de vil definitivt kunne stå parat med et par milliarder dollar i finansiering, sier en annen finansveteran.

Les også: Nokia får milliarder fra Microsoft

Vurderer å selge eiendeler

Selv om kanskje ikke hele Nokia vil bli solgt, jobbes det definitivt med å bli kvitt overflødige eiendeler hos mobilgiganten.

En av disse er underbruket Vertu. Selskapet produserer luksusmobiler i gull, platina og smaragder – for å nevne noe. Nokia jobber med et salg av Vertu, men salget er ikke ventet å gi mer enn 1,5 milliarder kroner i kassen. Det er drøyt en fjerdedel av den årlige støtten Nokia alt får fra Microsoft.

Andre eiendeler som kan gi Nokia tiltrengte penger er andelen av nettverksleverandøren Nokia Siemens Networks. Her har Nokia også tidligere forsøkt å få i stand et salg, men de ble for dyre for de potensielle kjøperne. Analytikere mener at det ikke er noe større grunnlag for å få solgt Nokia Siemens Networks i dag.

Finnene har i tillegg en gigantisk haug patenter liggende. De fleste forventer at Nokia vil tviholde på patentene. Stephen Elop har blant annet sagt at Nokia ikke ønsker å selge patentmappen sin.

Med en opphetet patentkrig er det dessuten ventet at Microsoft vil anmode Microsoft om å beholde rettighetene – om ikke annet så for å ikke gi Google og de andre Android-partnerne tilgang.

Les også: Vertu i ny innpakning

– Elop satte fyr på plattformen

Elop og Nokia har så langt vært gjennom en stor omstrukturering. Den er likevel fortsatt ikke ferdig, og med dalende salg av både Symbian-telefonene og de aller enkleste modellene er det mye som må fikses før skuta er på rett kjøl igjen. Enn så lenge selger ikke Windows Phone-modellene godt nok til å gjøre opp for tapet av markedsandeler på andre fronter.

– Elop ble ikke ansatt som sjef for en brennende plattform, det var han som satte fyr på plattformen, sier den danske teleanalytikeren John Strand.

Les også: – Når er begravelsen til Windows Phone?

(Kilde: reuters.com, e24.no)

Mer om
annonse