NyhetNå kan du laste ned Mac OS X «Lion»

Dette er nye OS X Lion

Nytt operativsystem fra Apple for din Macbook og iMac.

Om du er en Mac-bruker og har 209 kroner til overs så er det tilfeldigvis akkurat så mye du må ut med for å få deg siste skrik innen operativsystem fra Steve Jobs og resten av gjengen hans.

I løpet av kvelden blir OS X Lion tilgjengelig i Apples App Store, som en oppgradering til dagens operativsystem Snow Leopard.

Da får du mer enn 250 nye egenskaper, og blant disse finner du støtte for nye fingergrep for styreflaten, innebygget App Store og et skikkelig kontrollpanel.

Slik får du Lion

For å få OS X Lion på din maskin når det blir tilgjengelig i kveld, er det tre raske steg du må igjennom.

1. Sjekk at du har riktig maskinvare:
Lion setter et par krav til de komponentene som er på innsiden av maskinen din. Du må ha en Intel Core 2 Duo, Core i3, Core i5 eller Core i7-prosessor. For å sjekke om du har en av disse, klikker du på det lille Apple-ikonet øverst til venstre på maskinen din, og velger "Om denne maskinen".

2. Skaff nyeste versjon av Snow Leopard:
Du må også ha den nyeste versjonen av det forrige operativsystemet til Apple, Snow Leopard. Klikk på Apple-ikonet, og velg "Programvareoppdatering". Versjon 10.6.8 må være installert. Har du ikke gjort dette tidligere, oppdaterer du enkelt via det samme menyvalget.

3. Last ned Lion:
Når OS X Lion blir tilgjengelig i kveld, kan du laste det ned direkte fra App Store på maskinen sin. Der følger et eget sett med instruksjoner.

...

Her er noen av de nye funksjonene Mac-brukere kan se frem til:

Fingerstyring

iPad kom med en rekke måter å styre maskinen på via hender og fingre. En rekke kombinasjoner med fingrene ga brukerne full kontroll, blant annet sveip med en eller flere fingre, klyping og vridning. Nå skal alle disse også komme til OS X Lion, i den tid man har en trackpad da. Disse nye fingerstyringsgrepene er ikke minst viktige med tanke på at Lion også vil innføre fullskjermsmodi for en rekke programmer.

Full-screen apps

Med apps i fullskjerm forsøker Apple å gi samme opplevelsen av helhet som man får på iPad. Unødvendige rammer osv blir fjernet, sånn at det bare er selve programmet man bruker som kommer i fokus. Det blir også lett å bytte mellom programmer som kjører i fullskjerm. Dermed vil man kunne oppleve at slikt som scrollbars mangler, da man har full kontroll via trackpaden. Om du sitter på en stasjonær Mac så finnes heldigvis Magic Trackpad. Alle de kjente Apple-programmene har fått full støtte her, og det skal være enkelt å bytte mellom viduer og programmer uten å måtte deaktivere fullskjermsvisningen.

Mission Control

Dette er kommandosenteret, som viser deg hva som skjer på datamaskinen din. Her skal du få full oversikt over Dashboard og programmer i fullskjerm, alt sett ovenfra. Mission Control kombinerer Exposé, Full-screen apps, Dashboard og Spaces inn til en helhetlig brukeropplevelse der du får full kontroll over alle programmer og vinduer som er aktive på maskinen.

App Store og Launchpad

Apples nettbutikk for programvare er nå bygget inn i OS X. Programmer installeres automatisk inn i Launchpad. Launchpad skal på sin side være ditt hjem for ulike apps, der du har øyeblikkelig tilgang akkurat som på en iPad. Et klikk, og man får en fullskjermsoversikt over tilgjengelige apps. Når du laster ned en ny app fra App Store dukker de umiddelbart opp i Launchpad.

Autolagring

Automatisk lagring skal nå være på plass, for dem som glemmer å lagre selv. Lion lagrer fortløpende, men det er likevel ikke noe problem å hente opp originale versjoner i tilfelle man ikke vil ha endringene.

Versions

Hver gang du åpner et dokument, eller hver time det er åpent, så vil OS X Lion ta en kopi. Dermed kan du hoppe frem og tilbake slik det måtte passe, mellom nye og gamle versjoner.

Resume

Omstart av maskinen skal nå bli en mer behagelig opplevelse. Ved bruk av Resume kan man kjøre en omstart og få opp alt av apps slik som du hadde dem før omstarten. Resume fungerer også slik at apps som stenges og åpnes igjen blir åpnet akkurat som du stengte dem.

Mail 5

Mail 5 får et oppgradert grensesnitt, som på en iPad. Alt av e-post vises i innboksen, samtidig som man får forhåndsvisning i fullhøyde på høyre side. En oppdatert søkefunksjon skal også være klar. Med Mail 5 kommer også Conversations, en måte å samle meldinger som hører sammen, slik som på Gmail.

AirDrop

Dette er en måte å dele filer på. Et trykk på AirDrop-ikonet og maskinen titter etter andre i nærheten som også bruker AirDrop. Dra filene over til riktig kontakt og så skal vedkommende få tilbud om å laste over filen.

FileVault

En oppgradering av krypteringsløsningen FileVault er også på trappen. Krypteringen skal foregå med XTS-AES 128-bits. Krypteringen fungerer i bakgrunnen, slik at ting blir kryptert fortløpende.

OS X Lion Server blir også tilgjengelig i kveld, og vil koste 349 kroner.

Les også
Dette er OS X Mountain Lion
annonse