Til hovedinnhold

Forskere har funnet superavansert spion-program som har vært aktivt i flere år

Blant andre Sverige skal være rammet av «Remsic».

COLOURBOX9717516

Begge de to store sikkerhetsselskapene Symantec og Kaspersky melder nå at de har oppdaget et svært avansert spionprogram som skal ha blitt brukt til å spionere på institusjoner i en rekke land i flere år. Programvaren har blitt døpt «Remsic».

Programvaren beskrives som særdeles sofistikert og bærer visstnok preg av å være tilknyttet statlige etterretningstjenester, men hvilket land som eventuelt står bak er ennå uvisst. Den er utviklet av en gruppe kalt Strider.

Aktiv siden 2011

Kaspersky skal ha funnet mer enn 30 infiserte organisasjoner, mens Symantec på sin side melder at de har funnet syv organisasjoner som er rammet av programvaren, hvorav én befinner seg i Sverige. Det er ikke klart hvilken organisasjoner det dreier seg om.

Programvaren skal ha blitt funnet i et lite antall systemer, men kan likevel ha gjort stor skade.
Synmantec

Spionprogramvaren skal ha vært aktiv helt siden 2011, og har altså klart å holde seg under radaren hele denne tiden. Den fungerer ved å åpne bakdører på de infiserte maskinene for å blant annet kunne registrere tastetrykk og stjele filer.

Modulært design

Remsic har et såkalt modulært design, hvor modulene samkjøres på en slik måte at de gir angriperen full kontroll over de infiserte systemene, og setter angriperen i stand til å iverksette tilpassede moduler ved behov.

Mye av funksjonaliteten til programvaren skal visstnok være nettverksbasert, som betyr at den ikke lagres på disk, men kun i minnet. Dette, i kombinasjon med andre kamuflasje-mekanismer, skal gjøre den ekstra vanskelig å oppdage. Mer informasjon finner du hos Symantec og hos Kasperskys Securelist-portal.

Android-brukere ble også rammet av ondsinnet programvare nylig: Skadevare stjeler penger og hindrer deg i å ringe banken »

(Via Engadget)

annonse