Tek.no

Nyhet

Dette er ingen spøk - Samsung slipper en SSD på 16 terabyte

Lagringsteknologien tar et stort steg frem med Samsungs nye beist.

Samsung
Eigil Knudsen
4 Mar 2016 09:29

I august i fjor kunne vi melde at Samsung hadde dratt sløret av en ny monster-SSD med en kapasitet på vanvittige 16 terabyte. I en fersk pressemelding kunngjør Samsung at SSD-en nå er i ferd med å bli sendt ut til forhandlere.

Disken bærer modellbetegnelsen PM1633a og har mer presist en lagringskapasitet på 15,36 terabyte. Ikke helt uventet er den primært beregnet på bedriftsmarkedet.

Tredje generasjons V-NAND

SSD-en, som altså har en vanlig 2,5-tommers formfaktor, er basert på den nye, tredje generasjons V-NAND-teknologien som Samsung avslørte i fjor. Denne opererer med minnebrikker på 256 gigabit per brikke, som er en dobling sammenlignet med den forrige generasjonen.

Samsung har stappet 512 av disse 256 gigabits-brikkene inn i den nye SSD-en for å oppnå den høye lagringskapasiteten. 256 gigabit tilsvarer for ordens skyld 32 GB.

Minnecellene i brikkene er stablet oppå hverandre i et antall på 48, opp fra 32 på den forrige generasjonen, og disse lagene er igjen stablet oppå hverandre i et antall på 16 i det som utgjør pakker på 512 GB hver. SSD-en består av 32 av disse pakkene.

Solid ytelse

SSD-en har også solid ytelse. Den støtter SAS 12Gb/s-grensesnittet og takler ifølge Samsung tilfeldige lese- og skrivehastigheter på henholdsvis 200 000 og 32 000 IOPS (input/output operations per second), og sekvensiell lese- og skrivehastighet på opptil 1200 MB/s.

Prisen er uviss, men blant andre Gizmodo anslår at SSD-en vil koste minst 5000 dollar, over 40 000 kroner. Mer informasjon finner du hos Samsung.

Samsungs nye toppmobil er også heftige saker: Så mye tåler flaggskipmodellen Galaxy S7 Edge »

Les også
Samsung med to nye versting-SSD-er
Les også
Knøttliten og rask lagringsløsning fra Samsung
Les også
Disse brikkene gir mobilene 256 GB intern lagringsplass
annonse

Les også