Tek.no

Nyhet

De har brukt Apple Watch i månedsvis - her er deres beste tips

Montasje: Niklas Plikk, Tek.no
Niklas Plikk
9 Okt 2015 05:30

I dag ble Apple Watch endelig lansert i Norge. Apples smartklokke har blitt hauset opp i årevis, og for nordmenn har ventetiden vært ekstra lang. Amerikanerne kunne kjøpe klokken i april, mens nordmenn har måttet vente på at Apple skulle gi taleassistenten en norsk stemme før de ville slippe klokken i Norge.

Men det var ikke alle som gadd å vente på at Siri skulle lære seg norsk. To av våre kollegaer, Svein-Erik og Eirik, snek seg ut av landet for flere måneder siden, og fikk tak i to eksemplarer av Apple Watch.

Vi tok en prat med dem for å høre om hva slags erfaringer de har gjort med smartklokken, og hva slags tips de har til nye brukere.

Strava på Apple Watch.

Hva slags apper bør jeg laste ned?

Da Apple Watch først ble sluppet i april, irriterte mange seg over at appene virket ganske trege. For å spare strøm og lagringsplass kjører nemlig de aller fleste Apple Watch-apper hovedsakelig på telefonen din, mens Apple Watch-skjermen fungerer som en sekundær skjerm. Dette har trolig gjort at mengden «killer apps» ikke har tatt av helt, noe våre kollegaer er enig i.

Eirik: – For min del er det bare treningsappen Strava som jeg bruker jevnlig. Nå som Watch OS 2 er på plass, kan det imidlertid hende dette vil endre seg.

sitat"– Generelt er mange apper til klokka ganske funksjonsfattige"

Watch OS 2 lar appene bruke langt flere av klokkens funksjoner enn tidligere, inkludert den digitale kronen, og ikke minst: Appene kan fungere på klokken uavhengig av telefonen. De får også tilgang til ting som helsedataene som lagres på klokken, noe som gjør at du ikke trenger å ha med deg telefonen hvis du skal ta deg en joggetur.

Forza Football på Apple Watch.

Svein-Erik: – Generelt er mange apper til klokka ganske funksjonsfattige, de bare speiler deler av mobilappen og mangler spesifikke funksjoner for det nye formatet. Men det er enkelte jeg bruker mye.

– I tillegg til Apples egne innebygde tjenester, bruker jeg Withings og Nike+ Running til å måle aktivitet. Begge viser nøkkeltall på en grafisk elegant måte. Noteringsprogrammet Evernote fungerer også godt på Apple Watch, som et notatarkiv og med varslinger om dagens gjøremål, fortsetter Svein-Erik, som poengterer at de mest spennende appene finnes på reiselivsfronten:

Citymapper gir kjapp og god oversikt over tilgjengelig offentlig kommunikasjon i en rekke storbyer, med utgangspunkt i hvor du befinner deg når du starter søket. NYC Subway er som det ligger i navnet bare for New York, men likevel et glimrende eksempel på hvordan slike apper kan bygges. Her får du oversikt over subway-linjene, med sanntidsdata over forsinkelser. Tube Map for London har lignende funksjonalitet. Trip Advisor fungerer også ok som et oppslagsverk for restauranter og hoteller. Av nyhetstjenester liker jeg New York Times sin best, av den enkle grunn at de gir mer informasjon enn de fleste andre. Her får du nok tekst til å få med deg hovedtrekkene i sakene, og som regel bruker de også et bilde. Forza Football bruker jeg til å få varsel om mål i fotballkamper.

Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Hvor ofte må jeg lade klokken?

Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Svein-Erik: – Jeg lader klokka annenhver natt, uten problemer.

Eirik: – Jeg har begynt å lade den på morgenen mens jeg gjør meg klar, eller på jobb. På den måten kan jeg sove med klokken på, slik at jeg kan holde følge med søvnutviklingen min via helse-appen på klokken.

Har du noen gode tips og triks?

Svein-Erik: – Det beste tipset jeg har er å legge inn noen generiske tekstmeldinger på norsk via iPhone-appen, slik at du kan svare på tekstmeldinger fra klokka. Det kommer ekstra godt med hvis mobilen ligger et helt annet sted og lader.

Eirik: – Jeg la merke til sparemodusen til Apple Watch var ganske nyttig hvis den er iferd med å gå tom for strøm. Hold inne den flate knappen på siden i noen sekunder, og trykk på «spareblussmodus» når det dukker opp på skjermen. Alle funksjoner skrus av, bortsett fra muligheten til å vise tiden. Plutselig kan klokken holde seg gående i flere dager.

Obs, vi har flere tips:
Les hvordan du setter opp Apple Watch, og funksjonene du bør prøve først »

Hva synes du om klokken i dag, etter at du har brukt den i flere måneder?

Svein-Erik: – For meg har klokka først og fremst blitt en varslingssentral, og har tatt over den delen fra telefonen min. Nyhetsmeldinger, Twitter-varsler, kalenderpåminnelser, flytider, tekstmeldinger, Facebook-kommentarer og så videre popper opp hele tiden. Tidligere tok jeg opp telefonen rundt 350 ganger i døgnet - nå er jeg nede i rundt 150 ganger. Jeg målte forøvrig dette med appen Moments, i tilfelle noen andre vil sjekke om de har hatt lignende nedgang.

Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Eirik: – For min del var helse-perspektivet den viktigste grunnen til at jeg kjøpte klokken. Jeg har stor tro på utviklingen på det feltet, men foreløpig er ikke Apple Watch helt i mål. Fitbit og Suunto er fortsatt bedre alternativer hvis man bare bryr seg om helse-delen, men hvis Apple faktisk begynner å satse litt, bør de kunne ta igjen konkurrentene.

Noe mer?

Svein-Erik: – Uten at jeg egentlig har tenkt over det, har jeg nå fått god oversikt over månefaser, soloppgang/-nedgang og planetenes stillinger på himmelen. I tillegg er jeg nå også alltid oppdatert på Apple-aksjen, ettersom Apple elegant har lagt aksjegrafen som en forhåndsprogrammert del av urklokka. Jeg har også merket at jeg er mer bevisst på pulsen min enn tidligere, fordi det er så lett tilgjengelig med en hjertemåler rundt håndleddet. Jeg fikk for eksempel bekreftet en mild høydeskrekk da jeg så at jeg hadde en puls på 130 i toppen av fritt fall-tårnet på Tivoli i København.

Har du også brukt Apple Watch i lang tid? Har du noen tips og triks du vil fortelle om? Kom gjerne med dem i kommentarfeltet nedenfor, eller send meg en e-post på niklas@tek.no.

Vil du vite mer om Apple Watch?

Les også
Denne Apple Watch-kopien koster 220 000 kroner - og er ikke engang smart
Les også
Lanserte nøkkelringbatteri til Apple Watch
annonse

Les også