Snart kan mobiltelefonene lades automatisk – uten engang å forlate lommen

Wi-Fi-basert lading er nærmere en realitet.

Trådløs lading av dupeditter har sine fordeler, men har likevel den begrensningen at man må legge mobilen på et bestemt sted for å lade den. Nå jobbes det med en ny trådløs ladeteknologi som kan gjøre det mulig å lade mobilen bare ved å gå inn i et gitt område – uten engang å ta den ut av lommen.

Som nettstedet Phandroid rapporterer er det selskapet Energous som jobber med den nye teknologien, som har fått navnet «WattUp».

«Wi-Fi-lading»

WattUp-løsningen fungerer i korte trekk ved å benytte radiosignaler ala dem som brukes av Wi-Fi-nettverk til å lade mobiltelefoner og andre dupeditter. Lading via Wi-Fi er noe vi allerede har skrevet om tidligere, og som altså nå ser ut til å bli en realitet.

Systemet kan ta form som paneler på veggen, her vist frem av Energous selv. Foto: energous/YouTube

WattUp-senderne som Energous jobber med skal være i stand til å lade mobiltelefoner trådløst med en radius på rundt 15 fot, det vil si cirka 4,5 meter. Dette vil altså kunne gi et trådløst «laderom» på 9 meter som man kan bevege seg fritt innenfor mens mobilen lades.

Ladingen vil foregå også mens enheten er i bevegelse, og systemet skal ifølge Energous kunne håndtere 12 mottakerenheter samtidig. Systemet benytter det lisensfrie 5,8 GHz ISM-radiobåndet, og kan i snitt levere 2 watt til opptil fire enheter samtidig innenfor 4,5-metersradiusen.

Motorola tilsynelatende interessert

Om man befinner seg nærmere enn 1,5 meter fra senderen ligger tallet på 4 watt for fire enheter samtidig, og minimum 2 watt beholdes opp til en avstand på 3 meter. Fra 3 til 4,5 meter leveres 1 watt.

Det er usikkert når teknologien eventuelt vil dukke opp i mobiltelefoner, men som Phandroid melder dukket Energous opp på et ansattemøte hos Motorola nylig, noe som kan indikere at Motorola snuser på teknologien. Dette er imidlertid ikke på noe måte bekreftet av noen parter.

Mer teknisk informasjon om hvordan Energous' WattUp-teknologi fungerer finner du på selskapets hjemmesider. Se også video under for en presentasjon av teknologien.

Microsoft har også tidligere presentert en ny ladeteknologi: Den kan la deg lade mobilene ved hjelp av lysstråler »

Les også
Ny teknologi lar mobiler «lade seg selv» – kan gi mye bedre batteritid
Les også
Ny teknologi åpner for trådløs mobillading over større avstander
Les også
Wi-Fi kan brukes til å «se» gjennom veggen
Les også
Denne mobilladeren fjerner ledningsrotet – og ser ut som en brødrister
Les også
Denne lar deg lade mobilen ved hjelp av ild og vann
Les også
Nå kan også helstøpte metallmobiler lades trådløst
Les også
I fremtiden kan vi lade dingser via WiFi
annonse