Tek.no

Nyhet

Harddisken vil heller ha høy varme enn høy fuktighet

Faktisk kan varmen holde fuktigheten unna.

Shutterstock
Vegar Jansen
1 Apr 2016 13:59

At feil temperatur fører til at en harddisk får kortere levetid enn sine mer veltempererte brødre er ingen stor nyhet. Men at luftfuktigheten har enda mer å si er kanskje ikke like kjent.

Dette er i det minste konklusjonen i rapporten «Environmental Conditions and Disk Reliability in Free-cooled Datacenters», utarbeidet av amerikanske Rutgers University i samarbeid med Microsoft og domeneaktøren GoDaddy.

Det hele koker ned til dette: Jo høyere luftfuktighet, jo mindre bra er dette for maskinvaren i et datasenter.

Det høres kanskje merkelig ut med høy luftfuktighet i et såpass kontrollert miljø som i et datasenter, men dette har med moderne kjølemetoder å gjøre. I stedet for å bruke mye penger og energi på gammeldags luftkjøling, benytter i stedet flere datasentre en metode kjent som «free-cooling». Her brukes i stedet fordampning av væske, en prosess som jo stjeler varme (og bidrar til at det er så innmari kaldt å komme ut av dusjen).

Men denne fordampningsprosessen fører jo til at det også blir en del vanndamp i omløp, og den er det ikke alle datasentre som har kontroll på.

Høy diskdødlighet

Ifølge studien er det ikke overraskende harddisker og tilhørende kontrollere i et datasenter som sliter mest – i ett av sentrene stod harddiskfeil for 83 prosent av alle komponentproblemer. På andreplass kom feil på minnemoduler med ti prosent, mens prosessor- og strømforsyningsproblemer stod for respektive fem og to prosent.

De andre datasenterne skal ha hatt tilsvarende forhold.

Varme er bedre enn visse alternativer. Flammer er dog ikke å anbefale.
Shutterstock/ Igorsky

Undersøkelsene ble gjort på over en million harddisker i ni Microsoft-datasentre over en periode på halvannet til fire år, og resultatene var såpass klare at noe så enkelt som den årlige feilraten viste hvilke datasentre som hadde og ikke hadde fuktighetskontroll.

Forskerne fant også ut at harddisker plassert på de varmeste stedene i serveren klarte seg best – fordi den varme plasseringen førte til at de ble utsatt for mindre fuktighet, som da tyder på at harddiskene foretrekker varme fremfor vann.

Når alt går galt:
Slik redder ekspertene data fra en sønderknust harddisk >>> (Ekstra)

(Kilde: TechRadar)

Les også
Denne gir Raspberry Pi massevis av lagringsplass til en rimelig penge
Les også
Hva skjuler seg inni denne?
Les også
Med denne appen kan du «se» radiobølgene rundt deg
Les også
Dette er den perfekte harddisktemperaturen
Les også
Slik redder ekspertene data fra en sønderknust harddisk
annonse

Les også