Nyhet

Nokia tjener mindre

Nokia har nylig lagt frem sine resultater for fjerde kvartal 2010, og det er ikke bare hyggelig lesning for det finske selskapet.

Joda, selskapet har økt omsetningen med seks prosent sammenlignet med samme tid i 2009, til 1,27 milliarder euro. Men samtidig har profitten sunket med 23 prosent.

Selskapet har bokført driften på tre poster. Den største posten går på mobilenheter- og tjenester, men selv om omsetningen økte med fire prosent i 2010 var fortjenesten på hele 16 prosent mindre enn for et år siden.

Antall solgte Nokia-mobiler i 4. kvartal 2010 oppgis å være 124 millioner enheter, og det er tre prosent mindre enn samme kvartal i 2009.

Den samme trenden kan vi se i regnskapet på de to andre postene, som går på Nokias karttjeneste Navteq og Nokia Siemens Networks - som leverer infrastruktur til mobiloperatører.

- Utfordring
Forrige gang Nokia hadde en markedsledende mobil i butikkene begynner å bli 3-4 år siden. Siden Nokia N95 har selskapet blitt kraftig forbigått av konkurrentene i toppsjiktet, og har i stedet brukt mesteparten av sin energi på enklere mobiler og mobiler i mellomklassen.

I 2010, med introduksjonen av Nokia N8 og det nye OS-et Symbian^3, kunne det virke som om finnene hadde endret litt på strategien og at de igjen ville hevde seg i toppen. Det kan forklare hvorfor omsetningen har økt selv om fortjenesten minker.

- I fjerde kvartal leverte vi solide prestasjoner på alle tre av våre forretningsområder, og genererte en enestående kontantstrøm. I tillegg har veksttrendene i markedet fortsatt å være oppmuntrende, sier administrerende direktør Stephen Elop i Nokia i kvartalsrapporten.

- Nokia står likevel overfor noen betydelige utfordringer når det gjelder konkurransedyktighet og vår gjennomslagskraft. Kort sagt, bransjen har endret seg, og nå er tiden inne for Nokia å endre seg raskere, konkluderer Elop.

Her finner du investor-rapporten til Nokia i sin helhet

(Kilder: pressemelding, Digi)

Les også
Samsungs kunder er lei
Les også
Kraftig innmat på Nokia N9
Les også
Nokia gravlegger musikktjeneste
Les også
Nokia N8
annonse