Denne brikken er resultatet av arbeidet til 2000 utviklere i fire år

«Verdens kraftigste» systembrikke, hevder Nvidia.

Skjermkortprodusenten Nvidia har allerede lansert heftig, ny maskinvare den siste tiden i form av «verdens kraftigste» grafikkprosessor Titan V, og nå har selskapet avduket en annen skikkelig kraftplugg – nemlig Drive Xavier.

Den nye Xavier-brikken omtales av Nvidia selv som verdens kraftigste systembrikke (system-on-a-chip) og er blant annet ment å gi kunstig intelligens et stort byks fremover – for eksempel innen selvkjørende bilteknologi.

Brikken skal ha tatt 2000 ingeniører fire år å utvikle, med en utviklingskostnad på to milliarder dollar. Ut av dette har de fått en brikke som skilter med en ytelse på 30 teraflops, og det med et strømforbruk på bare 30 watt.

Skal danne «superdatamaskin»

Xavier blir en sentral del av Nvidias Drive Pegasus-plattform, her avbildet, som virkelig skal få fart på selvkjørende bilteknologi. Bilde: Nvidia

Dette er en ytelse som ligger godt over dobbelt så høyt som Titan X-grafikkortet, men riktignok vesentlig mindre enn det nye Titan V-kortet. Brikken skal imidlertid bli en sentral del av selskapets nye Drive Pegasus-plattform for selvkjørende biler, som skal operere med en ytelse på saftige 320 teraflops.

Dette er nok til at Nvidia kaller det en kunstig intelligent «superdatamaskin» som skal legge til rette for det såkalte femte nivået av selvkjørende bilteknologi. Det betyr fullstendig autonome kjøretøy, eller «robot-taxier» om du vil.

Som de nevnte Titan-kortene benytter den nye Xavier-brikken en grafikkprosessor som er bygget på Volta-arkitekturen. Selve CPU-en benytter åtte kjerner, og til sammen har brikken 9 milliarder transistorer.

De første eksemplarene av Pegasus-plattformen skal bli tilgjengelig for kunder rundt midten av inneværende år, men det er ikke helt klart akkurat hvem kundene er ennå.

Nvidia satser nå også på gigantiske, lynraske og høyoppløste skjermer for spilling »

Les også
«NVidia RTX» har tatt 10 år å utvikle, og skal gi spill superrealistisk grafikk
Les også
Dette kan bli den første ratt- og pedalløse bilen
Les også
EU vil at verdens første exaflop-maskin skal produseres i Europa
Les også
Tesla skal lage «verdens beste» brikker for kunstig intelligens
Les også
Denne kolossen skal være Apples selvkjørende bilteknologi
Les også
Nvidias nye Drive-plattform skal kunne gi oss helt selvkjørende «robot-taxier»
annonse