Til hovedinnhold

Knusende dom: Samsung må punge ut 4,3 milliarder kroner til Apple etter søksmål

Intens patentkrig mellom gigantene.

Mettus/Shutterstock.com

De to teknologigigantene Apple og Samsung har vært involvert i en patentrelatert skyttergravkrig i lang tid, og nå har vi omsider kommet til en foreløpig konklusjon. Blant andre Bloomberg og Cnet melder nemlig at Apple nylig vant en knusende seier over Samsung i retten.

Ifølge den ferske dommen må Samsung betale iPhone-giganten intet mindre enn 539 millioner dollar, cirka 4,3 milliarder kroner, i oppreisning til iPhone-produsenten for patentbrudd.

Den aktuelle patentsaken har pågått helt siden 2011, altså i syv år, og har sin bakgrunn i anklager fra Apple om at Samsung har kopiert mobildesign-elementer som Apple har patent på.

Fikk dom allerede i 2012

De tre hovedpatentene saken handler om går under betegnelsene D677, D087 og D305. Førstnevnte beskriver en elektronisk enhet med svart, rektangulær front og avrundede kanter. D087-patenten beskriver en enhet med avrundet ramme rundt skjermen, mens D305-patenten beskriver et grafisk grensesnitt bestående av ikoner organisert som et rutenett på skjermen.

Avrundede hjørner og kant rundt skjermen er blant patentene striden handler om. Illustrasjonsbildet er hentet fra et av de aktuelle patentdokumentene.
USPTO

Det har allerede blitt avgjort av retten for en stund siden at Samsung har krenket nevnte patenter, og det som gjenstod var utregning av erstatningssummen, noe som har vært en komplisert utgave.

Apple ba opprinnelig om en erstatningssum på over én milliard dollar, mens Samsung på sin side mente at de kun skyldte 28 millioner dollar for patentbrudd. Det sørkoreanske selskapet ble dømt til å betale Apple 1,05 milliarder dollar allerede i 2012, men denne summen ble redusert av en dommer. Summen på 539 millioner dollar som Samsung nå må betale er resultatet av en ny rettssak som startet senere.

– Vi vil vurdere alle alternativer for å sikre et resultat som ikke hindrer kreativitet og rettferdig konkurranse for alle selskaper og forbrukere, sa en talsperson for Samsung i en kommentar til den nylige avgjørelse..

Apple på sin side var fornøyd med utfallet, selv om de altså fikk tildelt en vesentlig lavere sum enn det selskaper opprinnelig ba om. Ifølge iPhone-produsenten handler ikke saken først og fremst om penger.

– Denne saken har alltid handlet om mer enn penger. Apple startet smarttelefon-revolusjonen med iPhone, og det er et faktum at Samsung regelrett kopierte vårt design, heter det i en uttalelse fra Apple.

Les også: Så mye raskere blir høstens iPhone, ifølge rykter »

annonse