Til hovedinnhold

Student klarte å ta bilde av ett enkelt atom som du kan se med det blotte øyet

Vant fotokonkurranse.

David Nadlinger - University of Oxford

Atomer er små saker – veldig små – noe som i utgangspunktet gjør det umulig å se dem med det blotte øyet. En student ved University of Oxford i England har imidlertid nå klart kunststykket å fotografere ett enkelt atom.

Bildet var et bidrag i en fotokonkurranse i regi av det britiske, vitenskapelige forskningsbyrået Engineering and Physical Sciences Research Council (EPSRC). Ikke helt uventet var det nettopp dette bildet som stakk av med seieren i konkurransen.

Det bildet viser er et positivt ladet strontium-atom som holdes på plass av elektriske felt. Atomet kan ses på midten av bildet som en ørliten, lysende prikk mellom to nålelignende elektroder. Disse nålene befinner seg to millimeter fra hverandre, så det hele er altså ganske smått.

Innretningen som viser atomet befinner seg i et vakuumkammer, så bildet måtte tas gjennom et vindu.
David Nadlinger - University of Oxford

Lyst opp med laser

Studenten som tok bildet, David Nadlinger, måtte riktignok «jukse» litt for å gjøre atomet synlig. For å kunne fange det opp med et optisk kamera ble atomet belyst med en spesifikk type blåfiolett laser, og lyspartiklene ble så reflektert av atomet raskt nok til at de kunne registreres av kameraet ved hjelp av ekstra lang eksponering.

Selve bildet ble tatt gjennom et vindu fra utsiden av vakuumkammeret hvor atomet befinner seg. Det lysende atomet er ganske vanskelig å se, og avhengig av hvor godt syn du har kan det være du både må myse og plassere øynene nærme skjermen for å få øye på det.

– Det å være i stand til å se et enkelt atom med det blotte øyet har alltid slått meg som en vidunderlig direkte og konkret bro mellom den bittelille kvanteverdenen og vår makroskopiske virkelighet, sa studenten som tok det prisbelønte bildet.

IBM jobber også med små saker: De har laget «atom-harddisk» med ekstrem lagringstetthet »

annonse