Til hovedinnhold

AMDs grafikkort får massevis av nye funksjoner

Nå er årets store Radeon-oppdatering ute.

AMD

Da AMD kvittet seg med utskjelte og utdaterte Catalyst Center i 2015 falt vi pladask for deres nye driverprogramvare Radeon Software. Mens første hovedutgave ble kalt Crimson Edition fulgte selskapet i fjor opp med solide Crimson ReLive Edition.

I dag har endelig årets storoppgradering, kalt Radeon Software Adrenalin Edition, ankommet. Fra denne loves vi både nye funksjoner samt ytelsesforbedringer i spill og ved graving etter krypto-valuta.

Nye funksjoner

Radeon Overlay

Du kan skreddersy hvilken informasjon du ser i overvåkningsvinduet. AMD

Alle skikkelige PC-gamere ser nytten i å overvåke bildeflyt, last, viftehastighet, temperatur og mer når de spiller for å kunne «fintune» grafikken. Nå gir AMD deg muligheten til å følge med på FPS-en og annen systeminformasjon du velger rett fra Radeon Overlay som kan vises i et av hjørnene når du spiller. Overlagsvinduet aktiveres med en hurtigtast, og lar deg også aktivere funksjoner som opptak eller strømming av spilløkten, Radeon Chill, FRTC, FreeSync eller justere fargetemperaturen.

Hvorfor ingen har tenkt på dette før, kan du ikke spørre oss om, men vi digger at så mye informasjon og så mange funksjoner og innstillinger nå er tilgjengelige for oss uten at vi må alt-tabbe oss ut av spillet. Det har heller aldri vært raskere å starte en strøm eller dokumentere noe som skjer i spillet med et bilde. Du får dessuten full kontroll over mikrofonvolum, hvor bildet av deg som strømmer vises på skjermen eller for den saks skyld hvilke programmer du har oppe som skal synes på strømmen.

Radeon Overlay. AMD

Lanserer mobil-app

Ikke nok med at AMD nå har sørget for rask tilgang til alle mulige relevante innstillinger rett fra spillet via Radeon Overlay, men fra i dag kan du også overvåke ytelse og mye mer direkte fra mobilen din. Aktiver AMD Link Server i Radeon Settings, søk opp AMD Link i App Store eller Google Play og par dem opp mot hverandre ved hjelp av en QR-kode så skal du være i gang. Takket være et strengt kontornettverk fikk ikke vi sammenkoblingen til å fungere, men ifølge AMD kan mobilkompanjongen skilte med flere hendige funksjoner.

Fra mobilappen kan du nemlig ta opp spilløkter, overvåke systeminformasjon og bildeflyt – inkludert snitt-FPS over tid – og få siste nytt om driveroppdateringer, for å nevne noe.

AMD Link. AMD

Enda mer sosialt

I fjor var muligheten for å ta opp spillstrømmer direkte via Radeon Software en av hovednyhetene. Nå har AMD jobbet videre for å redusere innvirkningen opptak og strømming av spill har på ytelsen mens du spiller, og om AMDs egne målinger er noe å gå etter har de gode resultater å vise til.

Opptak av en spilløkt i Battlefield One reduserer nå bildeflyten med knappe 2,1 prosent, mot 3,15 tidligere. Tilsvarende tall for Rocket League er 0,7 prosent, mot 1,86 prosent tidigere. Nvidias GeForce Experience lar på sin side GTX-brukere ta opp spilløkter, men med inntil dobbelt så stor påvirkning på ytelsen som hos AMD.

En ny Connection Tab er også på plass i Radeon Settings som lar deg koble deg opp til kontoer du har hos YouTube, Twitch, Facebook, Twitter og andre. Ved å koble deg til her en gang kan du senere starte å strømme rett fra et spill ved hjelp av Radeon Overlay. Her kan du også chatte med følgerne dine.

Fra et nytt galleri i Radeon Settings er det dessuten mulig å laste opp bilder eller småsnutter.

Koble til sosiale nettverk og strømmetjenester for lett tilgang rett fra Radeon Overlay. AMD

Smartere strømsparefunksjoner for lettdrevne spill

I tillegg til dette har listen over spill som støtter Radeon Chill, som dynamisk tilpasser bildeflyten med tanke på energieffektivitet, støynivå og spillbarhet, økt kraftig etter lanseringen av Crimson Edition i fjor.

Radeon WattMan lar deg for øvrig endelig spare ulike profiler per spill, være seg for å laste inn igjen senere på egen maskin eller for å dele med andre via nettet. Hendig om du vil dele en profil du mener gir god balanse mellom ytelse, temperatur og støynivå med noen, eller eksempelvis hjelpe en med samme grafikkort med overklokking.

Store ytelsesøkninger i spill

Ifølge AMD skal driveren som følger med Adrenalin Edition levere høyere ytelse i en rekke titler sammenlignet mot da de ble målt med fjorårets Crimson ReLive Edition-driver. Selskapet forteller om tilfeller hvor et Radeon RX 480-kort med siste driver får en ytelsesøkning på inntil 10 til 19 prosent i spill som Ghost Recon, Overwatch, Prey, Mass Effect Andromeda og Project Cars 2. Verdt å merke er det imidlertid at enkelte av titlene er såpass nye at de ikke hadde fått noen drivertilpasninger overhodet med fjorårets driver.

Enda godt at den nye Adrenalin-driveren gir høyere ytelse enn den ett år gamle Crimson ReLive-driveren. Bilde: AMD

Raskere respons

Ved siden av FPS-forbedringer har AMD også viet problemet med responsivitet og forsinkelser i spill mye tid. Jobben de har gjort med siste driveroppdatering skal ha båret frukter ved at tiden fra du klikker og til kommandoen din utføres i spillet er redusert med flerfoldige millisekunder for alle DX11-applikasjoner. I PUBG skal responstiden blant annet ha gått ned fra 50 til 41 millisekunder, en reduksjon på 18 prosent. I titler som Titanfall 2, Rainbow Six Siege og Counter Strike: GO meldes det om reduksjoner på fire til fem millisekunder. Det er vel verdt å ta med seg, spesielt dersom du spiller kompetitivt.

Også responstid betyr mye i raske FPS-spill. I Adrenalin Edition er forsinkelsen fra du klikker til noe skjer i spillet redusert betydelig. Bilde: AMD

Bedre Crossfire X-støtte

Dersom du har et Crossfire X-oppsett med flere grafikkort kan du nå utnytte begge kortene selv om du ikke spiller i fullskjermmodus. Det er spesielt nyttig for flerskjermoppsett, hvor du vil veksle raskt fra en skjerm til den neste uten å miste ytelse.

Flere muligheter for Vulcan-titler

Frame Rate Target Control, eller bare FRTC, lar deg sette en hard grense for hvor mange bilder i sekunder grafikkortet ditt tegner. FRTC har eksistert en stund allerede, men nå er støtte for Vulcan-baserte spill også på plass, slik at du eksempelvis kan spille Doom, eller et mye eldre spill, med et Vega 64 uten at det ender med å fore din 144Hz-skjerm med 300 bilder i sekundet til ingen nytte. FRTC kan altså spare energi, gi mindre varmeutvikling og mindre støy. Også introsekvenser og lasteskjermer, hvor man kan oppleve at grafikkortet vanligvis ville tegnet mange hundre eller tusen bilder i sekundet, støttes.

I et eksempel viser AMD til at de i Vulcan-spillet Doom reduserte strømforbruket til et RX Vega 64 fra 287 watt til kun 74 watt ved å begrense det til å tegne 60 FPS.

Optimaliseringer for krypto-graving

Nå kan du sette grafikkortet til å spesialisere seg på spill- eller compute-ytelse. Bilde: AMD

Om du bruker grafikkortet ditt til å grave etter krypto-valuta kan du nå låse opp høyere ytelse ved å fortelle Radeon Settings at du vil fokusere på såkalt «Compute»-ytelse fremfor spillytelse. AMDs egne tester viser at du på denne måten blant annet kan oppnå inntil 15 prosent høyere «Hash Rate» med et RX 570. Selskapets aller kvasseste kort, RX Vega, støttes imidlertid ikke.

Om noen dager venter vi endelig inn et Asus Strix RX Vega 56 til test. Da vil vi også reteste RX Vega 56 og RX Vega 64, som vi testet tilbake i august, med nye Adrenalin Software. Vi gleder oss til å se hva AMD har gjort for å levere høyere ytelse siden lanseringen og ikke minst hvordan en forseggjort kjøleløsning påvirker støynivået.

Prøv sammenligningstjenesten vår:
Så mye skiller ditt gamle og nye grafikkort »

annonse