Til hovedinnhold

OCZ setter flere milepæler

OCZ lanserer i dag to nye SSD-er, det er snakk om gode ytelser.

Den tidligere minnegiganten, som nå har lagt ned produksjonen av minnemoduler for å satse all kraft på SSD-er, kunngjør i dag den offisiell lanseringen av de nye SSD-ene Vertex 3 og Vertex 3 Pro. At de to enhetene ville være tilgjengelig om kort tid har vært kjent lenge, men nå har altså den offisielle lanseringen funnet sted.

Som det ofte forekommer i SSD-verdenen er ikke en slik lansering rent enkel plankekjøring, her er det omtrent nok informasjon som må frem til å fylle et kapittel i historiebøkene.

Billigere er raskere

Med de nye Vertex-enhetene kaster OCZ oss inn i en rekke nye standarder. Vertex Pro var ikke bare den første SATA-baserte enheten som kom seg over grensen for overføringsytelser over 500 MB/s, men var også den første til å da i bruk SandForces nyeste kontrollere, SF-2500.

De to SSD-ene benytter videre det nye SATA 6 Gbit/s-grensesnittet, og kommer naturlig nok med full støtte for TRIM.

OCZ oppgir at Vertex 3 Pro skal kunne skrive 500 MB/s og lese 550 MB/s, mens det er snakk om 70 000 IOPS. For Vertex 3 ikke-Pro er det snakk om 60 000 IOPS, like høy lesehastighet, men faktisk 525 MB/s i skrivehastighet. Prisen på de aktuelle modellene her i Norge er foreløpig ikke kjent, men det er klart at Vertex 3 Pro skal bli den dyreste.

Grunnen til at det er en forskjell i skrivehastigheten skal være at det på den raskeste modellen benyttes 25 nm-minnebrikker fra Micron, mens det på Vertex 3 Pro benyttes 32 nm fra Toshiba.

Som navnet tilsier er Vertex 3 Pro tiltenkt et mer profesjonelt miljø, med egenskaper og pris dertil.

Trofaste til SandForce

OCZ har hele tiden hatt en nært bånd til SandForce, en av produsentene som lager den vitale kontrolleren til de nye SSD-ene. Det er nå første gangen vi ser de helt nye SF-2000-kontrollerne tatt i bruk. Vertex 3 benytter SF-2200, mens Vertex 3 Pro benytter SF-2500.

De to kontrollerne SandForce tidligere har levert, og fortsatt benytter heter SF-1200 og SF-1500. Det viste seg raskt at dette egentlig bare var det samme produktet med forskjellig firmware, noe produsentene raskt utnyttet.

Anandtech.com har allerede fått hendene på begge Vertex 3-modellene(se kilder i bunn), og kan meddele at situasjonen igjen er mye av den samme som vi skrev om for et halvt år siden – produsentene roter litt med tallene.

Selv om OCZ oppgir at SF-2100-SSD-ene klarer 60 000 IOPS, er ikke dette et vedvarende tall for kontrolleren, det er bare en slags fjelltopp. SandForce har programmert kontrolleren til å ikke tillate slike ytelser i mer enn 15 sekunder, før proppen settes inn og ytelsen synker til 20 000 IOPS. SF-2500-kontrolleren, som sitter i Vertex 3 Pro, har ikke denne sperren.

Anandtech, som har testet enhetene, påpeker videre at dette vil ha lite å si i praksis, maskiner i dag trenger ikke mer enn 20 000 kontinuerlige IOPS, med litt hjelp i korte perioder.

Det OCZ derimot hentyder, som SandForce ikke bekrefter, ovenfor Anandtech er at de igjen har sikret seg en eksklusiv programvare for SF-2100-kontrolleren, i likhet med hva de fikk for SF-1200-kontrolleren. OCZ vil dermed ha et ytelsesfortrinn ovenfor andre produsenter som vil ta i bruk den samme kontrolleren.

Snart på markedet

Det kommer frem at de nye Vertex-enhetene vil være på markedet innen et par måneder. Vertex 3 blir tilgjengelig med henholdsvis 120 GB og 240 GB ombord, mens Vertex 3 Pro bli lastet med 100 GB, 200 GB eller 400 GB.

En Vertex 3-enhet er forresten på vei inn til oss for test, sammen med en helt ny testbenk for lagringsmedier.

Kilde: (OCZ, Anandtech, Anandtech)

annonse