Til hovedinnhold

Kraftig økning i skadelig Android-programvare

– Kriminelle blir stadig mer interessert i mobile plattformer, sier sikkerhetsekspert.

Selv om Google har gjort mye for å gjøre Android sikrere økte antallet skadelige apper på Android-plattformen med hele 317 prosent fra første til andre kvartal i år. Det går frem av en fersk sikkerhetsrapport fra sikkerhetsselskapet Trend Micro.

Botnet for Android

Det ble totalt identifisert 25.000 skadelige Android-apper i andre kvartal. I denne perioden kunne man også se de første effektene av botnet for mobile enheter.

En av de mest bemerkelsesverdige skadelige appene som dukket opp i andre kvartal, var ifølge Trend Micro det såkalte Botpanda-viruset. Viruset består av et stykke programkode som gjør det mulig å fjernstyre mobiltelefonen fra en server og dermed inkludere den som en "zombie" i et botnet.

Viruset angriper kun telefoner med superbruker-tilgang, og kan derfor infisere telefonens systemfiler. Det gjør det svært vanskelig å fjerne. Denne typen angrep er kanskje en god grunn til å ikke "roote" telefonen.

– Om flere kjeltringer begynner å bruke denne teknologien for å utvikle Android-malware innebærer det at det blir svært vanskelig for oss sikkerhetseksperter å analysere og løse fremtidens mobile sikkerhetsutfordringer, skriver malware-analytikeren Weichao Sun i et blogginnlegg.

Følger brukerne

Trend Micro mener økningen i mengden skadelig programvare til Android tyder på at kriminelle blir stadig mer interessert i mobile plattformer.

– Kriminelle følger brukerne som i stadig større grad benytter mobile enheter. Det innebærer dessverre at man som Android-bruker må utvise en viss forsiktighet og ikke ukritisk installere applikasjoner fra ukjente kilder, sier sikkerhetsekspert Rik Ferguson hos Trend Micro.

Les også vår reportasje fra sikkerhetsselskapet Esets hovedkvarter i Bratislava: Slik blir du lurt til å installere falske apper

(Kilder: Pressemelding)

Les også
IPhone er den perfekte skurkemobilen
Les også
Irriterende Android-annonser kan forsvinne
Les også
Slik blir du lurt til å installere falske apper
Les også
Pass deg for disse
Les også
Pass deg for falske Instagram-apper
Les også
Mobilen din lekker som en sil
Les også
Disse appene beskytter mobilen din
Les også
Bouncer har gjort Android Market tryggere
Les også
Foretrekker at du bruker iPhone på jobben
annonse