Til hovedinnhold

SAS åpner for mobilprat på fly

Følger i Norwegians fotspor.

SAS

Fra slutten av 2012 skal du kunne bruke mobiltelefonen din til å ringe med ombord i SAS-fly. Det skriver Check-In.dk.

Dermed følger SAS i fotsporene til Norwegian, som allerede i snart ett år har tillatt mobilbruk på fly gjennom sin SkyCall-tjeneste. Denne tjenesten fungerer over det trådløse nettet i flyet, og krever at du installerer en egen app på telefonen.

Også SMS-er

SAS har valgt å gå for Panasonics eXPhone-teknologi for å gjøre det mulig å ringe på flyet. Denne fungerer sammen med Panasonics eXConnect-løsning, som gir trådløst internett.

Ifølge Panasonic benytter eXPhone en picocelleteknologi for å gi GSM- og GPRS-dekning ombord i flyene, via en satellittforbindelse.

I tillegg til at du skal kunne ringe på flyet, skal du også kunne sende SMS-er og MMS-er på vanlig måte – og i motsetning til Norwegian-løsningen vil dette fungere som vanlig roaming, og du blir belastet på den vanlige telefonregningen. SAS har foreløpig ikke sagt noe om priser, men Panasonic skriver i sin brosjyre at roamingprisene skal være lavere enn utenlandsroaming. Så gjenstår det å se hvor mye SAS velger å ta betalt.

Håper folk viser mobilvett

Informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS er ikke redd for at mobilprat på flyet skal virke forstyrrende på andre passasjerer.

– Vi tror ikke dette vil bli noe problem, vi forutsetter jo at folk viser mobilvett også oppe i luften. Vi tror jo heller ikke at vi vil oppleve at en hel kabin sitter og prater i telefonen samtidig, sier Johansen til Aftenposten.

Foreløpig er det ti fly som får tjenesten. Dette er fly SAS allerede har installert trådløst internett i. SAS vil for øvrig ta 60 kroner for bruk av trådløst nett i Norden, mens det på europeiske ruter vil koste 86 kroner. Reisende på businessklasse og Economy Extra, eller de som har gullkort, vil få gratis nett.

Hva tror du? Er mobilprat ombord i fly en uting, eller setter du pris på å kunne jobbe eller foreta privatsamtaler også når du er i luften? Bruk kommentarfeltet under.

Mobilen.no testet for øvrig Norwegians ringetjeneste i november i fjor. Her kan du lese testen av SkyCall.

(Kilder: Check-In.dk og Aftenposten)

annonse