Tek.no

Nyhet

I denne overlever du en tsunami

Australier
lagde personlig redningskapsel.

Brendan Radke / Gold Coast
20 Sept 2012 18:00

Tsunamier er ingenting å spøke med. Selv om Norge er relativt trygt plassert i henhold til å bli rammet av de dødelige flodbølgene, husker likevel mange tsunamien i 2004, som krevde mellom 230 210 – 280 000 menneskeliv (deriblant 84 norske statsborgere).

I fjor rammet en tsunami Japan, som førte til alvorlige problemer med ett av atomkraftverkene deres. En australier ble inspirert av denne siste flodbølgen til å lage seg et sikkerhetssystem for å kunne overleve vannmassene, og resultatet er en stor kapsel.

Tåler en trøkk

Matt Duncan lager vanligvis husbåter, men bestemte seg for å lage den ultimate livredningsvesten med «Tsunami Survival Pod». Denne kapselen kan romme inntil fire personer og beskytter dem mot vann og diverse livsfarlige, løse gjenstander som sirkulerer i vannet under katastrofale omstendigheter.

Kapselen er lagd av det samme som husbåtene til Duncan, nemlig stål, og tåler opptil seks tonn med juling. På samme måte som en bil, har den også strategisk plasserte beskyttelsessoner som skal absorbere støt og beskytte passasjerene.

På innsiden

På innsiden finner vi fire rallybilaktige seter med sikkerhetsseler som skal hindre passasjerene fra å bli slengt rundt som filledukker. Skuddsikre vinduer lar de klaustrofobiske av oss få se ut.

Når kapselen er forseglet, har den nok luft til å vare i 2,5 dager, men man kan også slippe inn frisk luft via et panel når ting har roet seg ned litt utenfor.

Koster å overleve

Det er ikke billig med mer eller mindre sikker overlevelse i ekstreme situasjoner, og kapselen har en pris på 8900 dollar, eller litt over 51 000 kroner.

Nå er kanskje ikke en diger kapsel av denne typen høyaktuell for beboere i et land som Norge, kanskje bortsett fra de som bor i rasutsatte fjordbygder på Vestlandet. Men si at du er på ferie i et utsatt land og at en turoperatør eller et hotell leier ut slike kapsler, sånn i tilfelle... Du vet aldri.

(Kilde: Gold Coast)

Les også
The Popinator skyter popkorn i munnen din
Les også
En slik dusj har du ikke sett før
Les også
Her er briller for fargeblinde
Les også
Dette klistremerket kan redde livet ditt
annonse