Tek.no

Nyhet

Skoleopptaket utsatt for sabotasje

Nettportalen er tatt ned etter tjenesteangrep.

18619915, Istockphoto
Jørgen Elton Nilsen
10 Juli 2012 15:36

Nettportalen til landets fylkeskommuner der man søker opptak til videregående skole, er utsatt for tjenesteangrep. I dag ble de første resultatene etter opptaket lagt ut, men helt siden klokken åtte i dag tidlig har tjenesten vært nede.

– Løsningen har blitt utsatt for et hackerangrep. Det er noen som genererer unormalt mye trafikk inn mot løsningen slik at nettsiden blir utilgjengelig, sier Odd Henning Dypvik som er administrerende direktør i IT-selskapet IST, til NRK.no.

IST er selskapet som driver løsningen på vegne av fylkeskommunene. «Hackerangrepet» han sikter til er et tjenesteangrep, også kjent som DDoS. En bølge av falske forespørsler blir sendt til nettstedet, noe som overbelaster serverne og gjør tjenesten utilgjengelig for alle.

Over 200 000 søkere

I år er det 207 457 søkere til videregående skole som skulle sjekke opptaket, skriver NRK. I 11-tiden ble det meldt at det var et nettverksproblem hos en av ISTs underleverandører som skapte problemene. Det var først nærmere klokken to i dag det ble klart at det er et DDoS-angrep som er grunnen til nedetiden.

Klokken halv fire i dag er nettsidene fortsatt nede.

– Dette er ren sabotasje

– Vi vil anmelde dette til politiet. Generelt så har slike angrep dessverre blitt mer vanlig, og mange store nettsteder har opplevd dette. Det jeg kan si er at dette har ikke noe økonomisk motiv. Dette er ren sabotasje, sier Dypvik til NRK.

Angrepet på Vigo føyer seg inn blant enn rekke lignende angrep dette året. I mai tok en rekke DDoS-angrep knekken på nettsidene til PST, DnB, Norsk Tipping, Aller Media og mange flere.

– Dette er et økende problem på IT-siden, sa informasjonsdirektør i DNB, Thomas Midteide, den gangen.

En uke senere ble to norske tenåringer pågrepet og siktet for forholdene. De skal ha tilstått forholdene i avhør.

For de som ikke kan vente på resultatet fra opptaket til videregående skole, er det mulig å ringe Vigo. Alternativt er det bare å smøre seg med tålmodighet til tjenesten er tilbake. Da vil resultatet bli sendt ut med SMS til alle søkere.

(Kilde: NRK.no)

Les også
Trojanere stjal 700 000 kroner fra nettbankkunder
Les også
I kveld mister 350 000 mennesker Internett
Les også
Nå er ACTA borte for godt
Les også
Megaupload-raidet var ulovlig
annonse

Les også