Nyhet

Finske myndigheter ble hacket i årevis - visste ingenting

Andre land kan også være rammet.

Ikke mange dagene etter vi rapporterte om en britisk 28-årings massive hacking mot dem amerikanske staten, meldes det nå om et omfattende angrep mot et land som ligger vesentlig nærmere Norge, nemlig Finland.

Som amerikanske PC World skriver har finske myndigheter nå bekreftet at flere av landets statlige nettverk har vært hacket over lengre tid. Hackingen ble først oppdaget i januar, men altså ikke offentliggjort før nå.

Ondsinnet programvare

Nettverkene skal ha blitt infisert med ondsinnet programvare som har gitt hackerne hemmelig tilgang til informasjon over en periode på rundt tre år.

Det er ennå uvisst akkurat hva som eventuelt er blitt stjålet, men ifølge en representant for det finske utenriksdepartementet finnes det indikasjoner på at informasjon med lavere sikkerhetsgraderinger er kommet på avveie.

Politiet i landet startet en etterforskning umiddelbart etter at hackingen ble kjent, men det er ennå uvisst hvem som står bak angrepet.

Andre land kan være angrepet

Den ondsinnede programvaren som ble brukt skal visstnok minne om den som ble benyttet i den store spionasjekampanjen «Rød Oktober», hvor sofistikerte hackere samlet inn sensitiv informasjon fra hundrevis av organisasjoner i hele verden, inkludert EU, over en periode på hele seks år.

Programvaren som brukt mot den finske staten skal imidlertid være enda mer avansert enn denne, og derfor er det trolig andre aktører som står bak. Finske medier mistenker blant andre russiske og kinesiske etterretningsbyråer.

Det finske utenriksdepartementet mener det er godt mulig at andre europeiske land kan være ofre for det samme angrepet uten å vite om det, og finnene skal ha diskutert saken med flere andre land. De vil imidlertid ikke si hvilke, så det er dermed uvisst om Norge er et av disse.

Andre sliter også med sikkerhetsproblemer: Nå innrømmer Adobe at sikkerhetsbruddet var større enn antatt »

(Kilde: PC World)

Les også
Russisk hacker ville selge adgang til BBC-server
Les også
Kinesiske hackere angrep flere EU-land
Les også
Amerikansk storbank ble hacket
Les også
Anonymous har startet massivt dataangrep mot USA
Les også
Britisk 28-åring tatt for massiv hacking mot USA
Les også
Skulle hacke NSA - angrep NASA i stedet
Les også
Dette gjorde noen av de mest beryktede hackerne i verden
Les også
Han stod bak «Internetts største hackerangrep»
Les også
Her kommer de kinesiske hacker-angrepene fra
Les også
Apple innrømmer at de ble hacket via Java-hull
Les også
Hevder kineserne angriper amerikanske storaviser
annonse