Til hovedinnhold

Google: Internett skulle hatt en knapp for sletting

Sjefen mener evige Internett-spor ikke er bra.

Google

Det faktum at mye av informasjonen vi sprer på Internett blir liggende til «evig» tid, er antakelig noe som ulmer i bakhodet til de fleste aktive brukere av sosiale medier og andre Internett-verktøy.

Nå innrømmer selveste Google-sjefen Eric Schmidt at dette er en grunnleggende svakhet ved Internett, og at det burde vært langt enklere for folk å slette Internett-sporene man etterlater seg. Uttalelsene kom under et møte som ble avholdt i forbindelse med en boklansering i New York, hvor samtalen delvis dreide seg mot personvern, melder Cnet.

En viktig sak

– Mangelen på en sletteknapp på Internett er en viktig sak. Det finnes tilfeller hvor sletting er det riktige, sa Schmidt under møtet.

For å illustrere poenget sitt brukte Google-sjefen en ungdomsforbryter som eksempel. Forbrytelser som begås i ung alder vil i mange tilfeller bli slettet fra rullebladet når vedkommende blir voksen. På Internett vil informasjon om forbrytelsene imidlertid kunne forfølge personen resten livet og potensielt bli en hindring for jobbansettelser og lignende.

Schmidt mener dette representerer en mangel på rettferdighet som ikke er i tråd med den allmenne rettferdighetssansen i samfunnet.

Fremtidig økosystem

Sjefen for Google Ideas, Jared Cohen, var også til stede. Cohen mente at det i fremtiden trolig vil utvikle seg et økosystem rundt det å beskytte folks informasjon på Internett.

Hvordan noe slikt eventuelt skulle blitt implementert i praksis er uvisst. Med tanke på at informasjon på Internett har en tendens til å spre seg som ild i tørt gress, er det vanskelig å se for seg at noe slikt faktisk er gjennomførbart.

Google-sjefens fremstøt kan kanskje også virke noe paradoksalt i lys av at selskapet flere ganger har blitt kritisert for sin egen personvern-praksis, nå nylig fra Microsoft. Google har imidlertid skjerpet seg med årene og fikk høy rangering i en fersk personvern-rapport.

Google har for øvrig gjort det mulig å slette din private historikk: Her er fremgangsmåten »

Hva mener du? Er det en fare at innhold ikke enkelt lar seg slette på Internett?

(Kilder: Cnet, Business Insider)

annonse