Tek.no

Nyhet

Opera sure på Google

13 Mai 2011 13:28

Norske Opera er ikke spesielt fornøyde med Google og måten de mener de blir behandlet på av den amerikanske søkegiganten. Teknisk sjef i Opera, Håkon Wium Lie, mener at Google skyter seg selv i foten ved å behandle Opera som en annenrangs nettleser.

Problemet bunner ut i at Opera ikke blir inkludert når Google optimaliserer sine nye tjenester, som for eksempel ved saken der Google Instant ikke støttet Opera da tjenesten med sanntidssøk ble lansert i fjor.

Henger etter

Når Google foretar endringer i tjenester som Mail eller Calendar, blir Opera nødt til å lage modifikasjoner i ettertid, slik at nettleseren deres fortsatt skal kunne bruke disse tjenestene.

På denne måten henger Opera alltid litt etter, fordi Google ikke informerer om endringene på forhånd.

Wium Lie ønsker at Google i det minste varsler Opera i forkant av en ny utvidelse eller forandring som går ut over den norskeide nettleseren, men det vil antakelig ikke skje på grunn av Operas størrelse internasjonalt.

Sterk posisjon i Russland

På verdensbasis har Opera en markedsandel på bare 2,15 prosent av nettlesere som blir brukt. I Europa har Opera en sterkere stilling, og i Russland ligger markedsandelen på mellom 30 og 40 prosent – noe som er vesentlig høyere.

Det er på grunn av dette Wium Lie mener at Google gjør seg selv en bjørnetjeneste ved å ikke involvere den norske nettleseren mer i sine endringer.

Ifølge Opera kan dette tyde på at Google mer eller mindre har gitt opp kampen om markedsandeler i Russland.

Russland er et av få land hvor Google ikke er den dominerende søkemotoren. Russerne har i stedet lagt sin elsk på Yandex – som foretar 65 prosent av alle søk.

Google har bygd et nytt datasenter i Kymenlaakso i Finland, som angivelig skal være rettet mot det russiske markedet. Det er med andre ord mulig at Google ennå ikke har gitt opp Russland som aktuelt marked.

(Kilder: ComON,The Register)

Les også
Opera Mobile 11.5 til Android: Vi tester turbo-nettleseren til mobil
Les også
BLØFF: – IQ avgjør hvilken nettleser du velger
Les også
Snart kan du google med stemmen
Les også
Nå kan Google fortelle om bussen er forsinket
Les også
Nå kommer Opera Mini for iPad
Les også
Nettlesere
annonse

Les også