Til hovedinnhold

Sesongpremieren til Game of Thrones slo piratrekord

– En stor kompliment, sier HBOs programdirektør.

HBO

I går ble første episode i tredje sesong av suksesserien Game of Thrones tilgjengelig på HBOs strømmetjenester utenfor USA, et par timer etter at den ble vist i hjemlandet. Det var visst et par timer for lenge å vente for mange, og episoden har knust den forrige rekorden for historiens største BitTorrent-sverm.

Torrentfreak skriver at på det meste inngikk mer enn 163 000 brukere i svermen, som delte episoden mellom seg. På mindre enn en dag ble den lastet ned over en million ganger, men det bekymrer faktisk ikke HBO, som står bak serien, i noen særlig grad.

– En slags kompliment

For en tid tilbake skrev vi om at Game of Thrones-regissøren tror piratkopiering er en del av grunnen til at serien lever i dag. Hans oppfatning var at flere seere, selv de som ikke betaler for seg, skaper mer blest rundt serien – og dermed gjør at flere også vil betale HBO for å få sett den. Det er en oppfatning han ikke er alene om.

– Jeg burde sikkert ikke si dette, men det er jo en slags kompliment, sier HBOs programdirektør Michael Lombardo til EW.com.

– Etterspørselen er der, og det har slett ikke hatt noen negativ innvirkning på DVD-salget. Piratkopiering er noe som kommer naturlig av å ha en helt vilt suksessfull serie på en betalingstjeneste, mener Lombardo.

Flere av skuespillerne i serien har også uttalt seg om piratkopieringen, og enkelte deler denne oppfatningen. Selv om de innrømmer at de ser på det som en kompliment, er flere likevel bekymret for at den rene mengden pirater kan komme til å føre i budsjettkutt over tid, ifølge Forbes.

Håper kvaliteten er god

Game of Thrones er faktisk så populær at til tross for piratkopieringen er det, ifølge EW, den enkeltserien HBO tjener best på, målt i internasjonal distribusjon og DVD-salg. Et av programdirektørens virkelige problemer med piratkopiering handler heller om kvaliteten på serien.

– En av mine bekymringer handler om kopiene som folk får se. Produksjonsverdien på serien er utrolig, så jeg håper at kvaliteten holder seg i de tilsnuskede versjonene, forteller Lombardo til nettstedet.

Selv om dette er en litt annen holdning enn mange andre aktører i bransjen har, lar også HBO seg affektere negativt av piratkopieringen. Lombardo forteller også at selskapet særlig prøver å sette en stopper for systematisk kopiering, og de som tjener penger på å selge piratkopier av serien.

Mange pirater i norden

Etter tilbakemeldinger om at mange kopierer serien fordi den kommer alt for sent til deres land, prioriterte HBO å få sendt gårsdagens episode ut internasjonalt så raskt som mulig etter premieren i USA. Dette skal inngå i en plan for å motvirke piratkopiering i 2013.

– Vi tror nøkkelen til å motvirke piratkopiering er å gjøre innhold som Game of Thrones tilgjengelig i hele verden, innenfor kortest mulig tidsrom... til 176 territorier innen en uke etter premieren i USA, fortalte konserndirektør Jeff Cusson ifølge Forbes.

Piratkopieringstallene for sesongpremieren tilsier at det ikke nødvendigvis har vært en ubetinget suksess. De fleste piratene er riktig nok amerikanske, men dette kan nok skyldes at HBO ikke er tilgjengelig som strømmetjeneste i USA. Der fås den kun i kostbar kabel-TV-versjon, som betyr at selv betalende kunder enten må ta opp episoden eller sette seg ned når den sendes.

Det er heller ikke langt ned fra antallet pirater i USA til alle som sitter i Storbritannia og Australia, og tallene fra Torrentfreak viser at norske og svenske pirater sammenlagt ville havnet på en femteplass – foran både Frankrike, Spania og Nederland.

Vurderer du å tegne abonnement på HBO?
Les om våre favorittjenester her »

(Kilder: Torrentfreak, EW.com, Forbes)

annonse