Til hovedinnhold

Raner arrestert etter å ha blitt gjenkjent av dataprogram

Politiet brukte ansiktsgjenkjenningsprogram for første gang.

YouTube

Den datateknologiske utviklingen gir oss ikke bare bedre verktøy til å manipulere, generere eller forbedre bilder. Et av de litt nyere fenomenene er muligheten til å gjenkjenne personer på fotografier, en teknologi som blant andre Facebook jobber aktivt med å utvikle.

Ansiktsgjenkjenningprogrammer, som ennå er til dels kontroversielle, er også blitt tatt i bruk i andre sektorer i samfunnet. Den amerikanske avisen Chicago Sun Times kan nå melde om et helt nytt bruksområde for teknologien.

Gjenkjente raner

I Chicago ble nemlig en 35 år gammel mann arrestert etter å ha blitt identifisert ved hjelp av et avansert program for ansiktsgjenkjenning, som politiet i byen nylig tok i bruk. Det skal være første gang dette har skjedd.

Den aktuelle gjeningsmannen begikk to væpnede ran på en togstasjon i januar og februar 2013, og i begge tilfeller ble mannen fanget opp av overvåkningskameraer.

Identifiseringen skjedde ved at dataprogrammet brukte bildene fra overvåkningsvideoen til å finne frem til et bilde av gjerningsmannen som politiet allerede hadde i databasen, siden mannen var tidligere straffedømt. Databasen inneholdt til sammen 4,5 millioner bilder, noe som altså ville gjort manuell, visuell sammenligning vanskelig.

Høy presisjon

Teknologien som ble benyttet i dette tilfellet er den såkalte NeoFace-teknologien, som er utviklet av det japanske selskapet Nec. Løsningen byr på høy presisjon og er også kjent for sin evne til å gjenkjenne bevegelige ansikter i sanntid. En kjapp gjennomgang av hvordan NeoFace fungerer ser du i videoen under.

Ransmannen i dette tilfellet ble for øvrig dømt til 22 år i fengsel for ugjerningene sine.

Fotografer kan også få folk arrestert: Denne fotografen filmet en illsint kvinne som gikk til angrep »

Mer om
annonse