Tek.no

Nyhet

Ekstrem oppløsning, bedre kamera og ny design?

Slik blir trolig Sonys neste toppmodell, Xperia Z4.

In2mobile
9 Apr 2015 12:35

Det begynner å bli en liten stund siden Sonys nåværende toppmodell, Xperia Z3, så dagens lys – faktisk nesten et halvt år siden. Dermed nærmer tiden seg med stormskritt for neste modell, som vi nesten må regne med at vil hete Sony Xperia Z4. Det stemmer også godt med Sonys halvårssyklus, ettersom toppmodellen for to generasjoner siden, Xperia Z2, nådde butikkhyllene i mai.

Sony har riktig nok hintet om at de vil gå over til en helårssyklus, men nå for tiden er det så mange lekkasjer og rykter omkring den nye telefonen at det virker noe usannsynlig.

Her har vi samlet det vi vet, slik at du kan få et overblikk over det som mest sannsynlig blir Sonys neste råskinn. Se også bildekarusellen helt nederst!

Kraftig innmat

Fronten på telefonen er nokså minimalistisk. Foto: Nowhereelse

Sony kommer neppe ikke til å spare på noe når de først lager en toppmodell. Derfor kan vi trygt forvente en Snapdragon 810-prosessor med 8 prosessorkjerner, halvparten klokket til 1,5 GHz og de resterende fire til 2 GHz. En IP68-sertifisering ligger vel i kortene, med tanke på at samtlige toppmodeller de siste fire årene har vært vann- og støvtette.

Minnekortplass opptil 128 GB blir det også, og du kan velge mellom 32 og 64 GB intern lagring skal vi tro GSMArena. Med 4 GB minne (RAM) vil telefonen vasse i tenkekraft.

Hovedkameraet forventes å bli på 20,7 megapiksler, og en sensorstørrelse på 1/2,3 tommer, mens frontkameraet blir oppgradert til 5 megapiksler.

Ekstrem oppløsning eller «bare» Full HD?

En av de største spekulasjonene går på om den 5,2 tommer store skjermen til Xperia Z4 vil få QHD-oppløsning eller Full HD. QHD gir 2560 x 1440 piksler, og 565 piksler per tomme (ppi). Full HD gir på sin side 1920 x 1080 piksler, og «kun» 423 ppi. Det siste er forresten det samme som Xperia Z3 kan pryde seg med.

Det virker ifølge PhoneArena noe usannsynlig at Sony vil presse inn en så høyoppløst skjerm, særlig med tanke på batteritiden. Samtidig har mange av konkurrentene gått over til nettopp QHD, så det blir spennende hva utfallet blir.

Farvel til ladedokken

Dekselet avslører at det høyst sannsynlig ikke blir noen magnetisk dockingmulighet på Z4. Foto: Galaktyczny.pl

Sony har vært nokså alene om å tilby en magnetisk ladeport på siden av telefonen som lot deg lade og docke samtidig, men det kan være fortid nå. Et nylig lekket deksel som ifølge PhoneArena skal være til Xperia Z4, viser nemlig ingen hull til denne porten. Samtidig viser andre bilder fra den franske siden Nowhereelse at ladekontakten er flyttet til bunnen – og er fullstendig åpen!

Ladekontakt i bunnen er velkomment. Foto: Nowhereelse

Med mindre Sony har greid å gjøre ladeinngangen vanntett fra innsiden, betyr dette ifølge PhoneArena at telefonen ikke lenger er vanntett.

Ifølge GSMArena, og en rekke andre nettsteder, virker den påstanden usannsynlig.

Dekselet viser oss også at telefonen sannsynligvis blir enda litt mykere i kantene. Det viser også lekkede bilder av tidlige utviklerversjoner. Telefonen ser langt på vei ut til å være en direkte videreutvikling av Xperia Z3, med noen små endringer her og der. I likhet med Z3 ser også hjørnene ut til å være laget i et annet materiale enn resten av rammen, sannsynligvis plastikk.

Nytt operativsystem og bedre kamera

Det gode, gamle kameraet med 20,7 megapiksler er stadig på plass – men nå med bedre fargegjengivelse, ifølge ryktene. Foto: In2mobile

Med på laget følger naturligvis også Android 5.0 Lollipop, som viser en helt ny side av Sonys Xperia UI. Her er flere apper totalt redesignet, og nesten alle ikonene er nye. Flere andre goder som ytelsesforbedringer og bedre strømsparing får du på kjøpet som en hyggelig bonus.

Når det gjelder selve kameraet blir det som nevnt på de gode gamle 20,7 megapikslene og sensorstørrelsen på 1/2,3 tommer. Dette har holdt seg helt siden Xperia Z1 kom på markedet, men det er gradvis gjort små endringer her og der. Med Xperia Z4 vil du blant annet kunne filme i 4K (30 fps), i sakte film (720p, 120 fps) og i Full HD (60 fps). Dette kan Z3 også, men to testbilder som ifølge XperiaBlog har sirkulert på nettet den siste tiden røper at Sony trolig har jobbet med å gjøre fargegjengivelsen enda bedre.

Testbilde som skal være tatt med Xperia Z4. Fargegjengivelsen er svært god. Foto: Esato/XperiaBlog

Fargene i de to bildene er rett og slett gnistrende klare. Om de er ekte vites selvfølgelig ikke, men om de er det kan dette godt bli en ny konge på mobilkamerahaugen.

Nå får Sonys toppmodeller endelig Lollipop...
...men det kan hende du vil vente litt med å installere oppdateringen »

(Kilde: PhoneArena, PhoneArena 1 via XperiaBlog, PhoneArena 2, GSMArena, GSMArena 2, Nowhereelse)

annonse

Les også