Til hovedinnhold

Derfor blir iCloud en suksess

Finn Jarle Kvalheim

I dag snakker alle om den store nettskyen, men det har faktisk vært et moteord i IT-bransjen ganske lenge. Begrepet "cloud computing" ble først brukt allerede i 1997.

Alt fra relativt enkle ting som lagring, til komplekse ting som spilling og ulike typer databehandling skal foregå ved at tjenere på internett tar seg av de tunge jobbene, mens maskinen du bruker kun har ansvar for å vise deg resultatene og å sende dine tilbakemeldinger til tjeneren.

Tanken er at vi er på vei mot en fremtid der alt vi trenger er en skjerm som kan vise oss det som kommer til oss fra internett, uten at vi behøver stor, dyr og klumpete maskinvare. Det er denne fremtiden Apple har tatt sikte på når de i går lanserte sin nye gratistjeneste iCloud. Tjenesten blir tilgjengelig til høsten, sammen med nye iOS 5 som kjører på Apples bærbare enheter.

Les alt om iOS 5 her

iCloud er en felles tjeneste for alle Apple-produkter. Tjenesten skal sørge for at du ikke trenger å koble til de ulike tingene med kabel for at innholdet skal spres mellom dem, enten det er snakk om bilder og musikk eller kontaktlister og e-post.

Les mer om Apple iCloud

Du bruker skyen allerede

Skytjenester har gjort sitt inntog overalt. I dag er e-postlesere for mange avleggs. Googles Gmail har popularisert det å ha e-posten sin i en nettleser - en visning som er lik fra maskin til maskin, hvor som helst der du har internett.

Kanskje er du en av dem som har pakket sammen CD-samlingen og gjort klenodiet klart til mange års støvsamling på et mørkt loft. Hva skal du med plater? Med Spotify og WiMP er jo all musikken på nett uansett.

Eksemplene på at skyen er i ferd med å bli en realitet er mange i 2011 - betydelig fler enn da begrepet ble lansert for rundt 14 år siden. Med raske internettlinjer, både i husveggen og via mobilnettet har vi forutsetningene som skal til for å bruke løsningene også.

Har hatt hodet i skyen før

Skyen er ikke ny for Apple, til tross for at iCloud nettopp ble lansert med de sedvanlige superlativene. De har hatt liknende tjenester i mange år allerede, og tjenesten iCloud tar over for heter Mobile Me.

Mobile Me ble ikke noen stor suksess, og selv Steve Jobs måtte innrømme det under iCloud-lanseringen.

Sterk konkurranse

Mye av årsaken til den manglende suksessen ligger nok i at tjenesten har kostet relativt mye penger - hele 99 dollar i året. Vi skal heller ikke glemme den massive konkurransen Apple har fått fra Google.

Det er få tjenester som har fått den samme umiddelbare suksessen som Gmail fikk da Google rullet ut en av de første av mange skytjenester ved siden av den velkjente søkemotoren.

Nye takter

Apple skal imidlertid gjøre ganske mye galt før iCloud som helhet ikke blir en suksess.

Selv om Apples markedsandel på datamaskiner fortsatt er relativt lav, har markedsandelen på bærbare dingser økt massivt siden lanseringen av iPhone. iPad og iPad 2 er blitt store suksesser, og musikkspilleren iPod selger fortsatt godt i sine ulike varianter.

Folk er dessuten fornøyde med Apples produkter. Apple skårer gang på gang skyhøyt i undersøkelser om kundetilfredshet, der et av målepunktene er om eiere av et gitt merke kunne tenke seg å kjøpe samme merke på nytt.

Er du allerede en fornøyd bruker i Apples univers er sannsynligheten høy for at du ikke bare har ett av produktene, og dermed har du et stort behov for synkronisering. Ikke minst vil mange sette pris på å slippe å koble dingsene til PC-en og Apples iTunes-programvare hver bidige gang noe skal kopieres inn eller ut. Med en velfylt telefon kan denne prosessen ta ganske lang tid.

Slik forklarer Apple iTunes in the Cloud.
iCloud fungerer også med dokumentene dine.

Les om spilltjenesten Onlive som flytter spill inn i skyen

Ikke enkeltfaktorer som avgjør

Når vi forutser at iCloud vil bli en suksess er det ikke fordi enkeltfaktorene i pakken hver for seg er banebrytende.

Du får en e-postkonto, men de fleste har tilgang på en eller flere e-postkontoer i dag. Photo Stream ser ut til å bli en tøff løsning for deling av bilder på tvers av enheter, men det fins i dag mye utstyr som kan gjøre liknende ting via for eksempel Flickr.

Da Jobs skrøt av at kabelen var avleggs var selvsagt en viktig del av dette at de smått sære Apple-løsningene for aktivering nå blir lagt på hylla. En større del var synkroniseringen av iTunes-biblioteket. Også her fins det en gratis løsning i dag, nemlig Spotify som enkelt og trådløst synkroniserer musikken din til Android- og iOS-baserte enheter.

Match-funksjonen den eneste funksjonen som er helt ny, og som Apple så langt vi kan se er alene om. Her sammenliknes låtene i musikkarkivet ditt med de som ligger på Apples iTunes-servere. Når riktig låt er funnet i Apples arkiver lastes den ned til din iPhone eller iPod Touch rett fra Apple, i stedet for at du skal laste opp dine egne filer til internett eller til spillerne.

Match-prosessen skal, ifølge Apple, gå betydelig raskere enn opplasting fra egen disk. I den grad du har musikken i lav kvalitet, byr også Apple på en grei kvalitetsøkning som del av tjenesten. Match er forøvrig den eneste delen av tjenesten som koster penger - foreløpig en beskjeden årsavgift på 25 dollar.

Både Google og Amazon har forsøkt seg på å få i stand musikktjenester i det siste. Men begge disse aktørene mangler samarbeidet med platebransjen som Apple har, og derfor har ikke disse kunne utvikle noe som likner på Match. Til det behøves et gigantisk mediearkiv.

Både Googles og Amazons tjenester har foreløpig begrenset seg til å være en slags online CD-hylle for musikksamlingen din. Du må selve laste opp din egen musikk.

Les mer om Googles musikktjeneste

Helheten

Som sagt tror vi at iCloud vil bli en suksess, med mindre Apple gjør mye galt i prosessen. Årsaken ligger i helheten.

De skytjenestene vi bruker i dag har oppnådd suksess fordi vi knapt merker at vi bruker dem. I tillegg til de delene av iCloud vi har nevnt her, får du synkronisering av kontaktlister, apper og bøker du kjøper, og lagrede innstillinger i spill og apper.

Slik Apple presenterte dette skal alt dette ligge umerkelig i bakgrunnen. Med et brukernavn og et passord får du tilgang på hele livet ditt uten å måtte koble sammen noe som helst.

Så får vi håpe Apple gjør en bedre jobb i ta vare på kundenes personlige data og filer enn det Sony har gjort i det siste.

Apple lanserte også ny programvare for iPhone og Mac i går: Les livedekningen av Apples pressekonferanse på Hardware.no

annonse