Tek.no

Nyhet

Dette kameraet kan du bygge selv

Alt du trenger er en 3D-skriver og litt nevenyttighet.

Kevin Kadooka
20 Jan 2014 11:00

Det ser kanskje gammeldags ut, men Lux er absolutt et produkt av tiden vi lever i.

Det analoge 120mm filmkameraet er nemlig skrevet ut med en 3D-skriver og ikke minst, det er 100 prosent open source – basert på åpen kildekode.

Bare nye deler

Foto: Kevin Kadooka

Ingeniørstudenten Kevin Kadooka står bak prosjektet, som hadde et klart mål: å designe et fullt funksjonelt kamera med komponenter alle har mulighet til å få tak i, uten å måtte ta deler fra andre potensielt verdifulle kameraer.

– Hver bestanddel av et moderne kamera, fra lukkeren, optikken, blenderen og filmfremtrekkeren er alt for komplekse og sårbare for den gjennomsnittlige hobbybyggeren å gjenskape. Å låne deler fra gamle kameraer har derfor vært løsningen for de fleste hjemmesnekrere. Det er ikke en bærekraftig løsning, skriver Kadooka.

Les også: Gammel fototeknikk på fremmarsj

Handleliste

Lux er utstyrt med en 65mm f/5.6 linse og en elektromekanisk enkeltbladslukker. Sistnevnte er basert på Arduino, en åpen kildekode-mikrokontroller, og kan foreløpig by på 1/125s som raskeste lukkertid.

Dersom du nå har lyst å prøve deg som kameramaker, har Kadooka lagt ut en komplett handleliste på siden sin. Der finner du også 3D-filene som trengs for å skrive ut kamerahuset.

Bildene fra den første filmrullen tatt med Lux kan du se nedenfor:

Fotograferer du bare digitalt, sier du? Her får du 6 grunner til at du bør prøve ut analog fotografering»

(Kilde: diyphotography.net)

Les også
Slik lager du Matrix-effekten på budsjett
annonse

Les også