Til hovedinnhold

Amerikanerne har knekt Internetts sentrale krypteringer

Kan ha vært byråets dypest bevarte hemmelighet.

Pablo H Caridad/Shutterstock.com, Wikipedia Commons

En ny lekkasje fra Edvard Snowden har i dag funnet veien ut i det fri, via både The Guardian og The New York Times. Dokumentene viser at NSA er i stand til å dekryptere flere av de mest brukte krypteringsstandardene på Internett.

HTTPS- og SSL-protokollene, og til og med VPN-tjenester skal NSA nå ha tilgang til i enkelte sammenhenger. Disse tjenestene og protokollene brukes til daglig av millioner av privatpersoner og bedrifter for å skjule både bedriftshemmeligheter, nasjonale hemmeligheter og personlig informasjon fra uvedkommende.

I tillegg er flere avhengige av krypteringen disse protokollene og tjenestene gir dem for å gå under radaren til myndigheter i land med sterk Internett-sensur. Men viktigst av alt blir disse teknologiene brukt for å gi en grunnleggende sikkerhet til absolutt alt du gjør på Internett.

Ifølge de nye dokumentene fra Snowden, er slik kryptering fånyttes. NSA kan se absolutt alt som sendes over Internett, og slik har det vært en stund allerede.

I dypeste hemmelighet

Ved å samarbeide med nøye utvalgte teknologifirmaer, skal NSA ha satt inn bakdører i deres programmer. Slik kunne de fange opp meldinger som ble sent over Internett før de rakk å bli kryptert. Ifølge The New York Times skal flere av selskapene også ha blitt tvunget av NSA til å gi fra seg oppskriften på hvordan de kunne bryte opp krypteringen deres.

Etter at NSA i 1990 ikke fikk gjennom en blankofullmakt av kongressen til å sette inn bakdører i alle krypteringsstandarder, skal det amerikanske overvåkningsbyrået har investert milliarder av dollar for å knekke kryptering i alle hemmelighet.

Byrået satte opp gigantisk serverparker med superraske datamaskiner, bygget kun for ett formål: å bryte krypteringsnøkler.

Stjal informasjon fra bedrifter

Ifølge The Guardian har NSA i tillegg til å bryte krypteringsnøkler med store serverparker, ikke latt noe stå i veien for seg. NSA skal nemlig også ha brutt seg inn i nettverket til store bedrifter verden over, og hentet ut informasjon om hvordan de kunne dekryptere kundenes data. Dette kan forklare at firmaer som Microsoft hele tiden har blånektet for å ha hjulpet NSA.

Byrået kan i følge loven ikke dekryptere og overvåke amerikanske statsborgere, men dette er en fattig trøst for innbyggere i andre land. Dessuten har NSA vist at de ikke er redde for å tøye reglene. Informasjon som kan samles inn og inspiseres av NSA er blant annet telefon- og videosamtaler, inneholdet i e-postmeldinger, all din informasjon på facebook, og diverse lynmeldinger.

Dagens nyhet betyr at ingen kan gjemme seg for de amerikanske myndighetene. Selv om det fortsatt finnes enkelte krypteringsløsninger som ikke er bekreftet åpnet av NSA, lagrer byrået i følge lekkasjene oppfanget kommunikasjon helt til de en dag klarer å åpne den, om de mistenker at den er interessant nok.

Mens NSA er verdens beste kodeknekkere, er det er likevel ingen grunn til å la naboen titte på nettverkstrafikken din.
Vi viser deg hvor lett det trådløse nettverket ditt kan knekkes >>

annonse