Tek.no

Nyhet

– Det er lett å ta kontroll over trafikklys

Amerikanske forskere fant ut at nesten hvem som helst kan gjøre det.

Veniamin Kraskov/Shutterstock.com
Eigil Knudsen
22 Aug 2014 12:48

Blant de utallige målene som hackere peker seg ut er nok ikke trafikklys det som står øverst på listen, antakelig fordi det ikke nødvendigvis tjener noe direkte nyttefunksjon.

Det at noen skulle finne på å gjøre dette er likevel en skremmende tanke, og nå har forskere attpåtil funnet ut at det slett ikke er spesielt vanskelig, som nettstedet Ars Technica rapporterer.

Lav sikkerhet

Det var en gruppe amerikanske forskere tilknyttet University of Michigan som ville komme til bunns i hvor vrient det egentlig er å hacke trafikklys. Eksperimentet ble utført på ekte, operative trafikklys i en ikke navngitt by i delstaten.

Lysene i det aktuelle området brukte trådløse 5,8 GHz-nettverk som ligner på den vanlige 802.11-standarden, til å kommunisere med. Det forskerne raskt fant ut var at de dermed enkelt kunne se nettverks-ID-en (SSID) til hvert lyskryss kun ved hjelp av vanlige, umodifiserte PC-er og smarttelefoner.

De kunne riktgnok ikke koble seg på nettverket med dette utstyret på grunn av en proprietær standard, men brukte i stedet en spesiallaget radio. Slike radioer selges vanligvis ikke til vanlige forbrukere, men for folk med litt peiling skal det gå an å lage slike selv.

Fikk total kontroll

Nettverket var videre helt uten passord og kryptering, og dermed ble det enkelt å koble seg på med den riktige radioen. Dernest fant forskerne ut at kommunikasjonen til kontrollerne som styrer lyskryssene heller ikke var kryptert, noe som satte dem i stand til å analysere kommunikasjonsstrykturen og skrive sine egne kommandoer.

På den måten fikk forskerne total kontroll over lyskryssene, som betyr at de blant annet enkelt kunne endre lysene og også kontrollere kameraene i kryssene. Det gjør det også enkelt å sette lysene ut av spill gjennom et DoS-angrep (denial of service).

Ifølge forskerne kan teknikken for eksempel utnyttes av kriminelle til å assistere en flukt, slik som etter å ha begått et ran. De pekte samtidig på at det er enkelt å tette sikkerhetshullene, for eksempel ved å ta i bruk krypteringsløsningen WPA2, noe som er en smal sak.

Internett-hackerne er stadig på ferde: Nå har russiske hackere stjålet 1,2 milliarder passord »

Les også
Skriver ble hacket og brukt til å spille dataspill på
Les også
Kinesiske hackere har tatt kontroll på en Tesla
Les også
Så enkelt kan hackere «kjøpe» seg tilgang til PC-er
Les også
– Tesla er for enkel å hacke
annonse

Les også