Tek.no

Nyhet

SpaceX vil sende flere romturister i bane

Men ikke rundt månen denne gangen.

SpaceX
19 Feb 2020 08:52

SpaceX’ romfarkost Crew Dragon skal etter planen tas i bruk for å sende astronauter til den internasjonale romstasjonen (ISS) i løpet av året. Dette vil også åpne for andre bruksområder, inkludert såkalt romturisme.

Dette har gitt selskapet Space Adventures vann på mølla. De melder nå om en avtale med SpaceX, der de vil bruke selskapets Crew Dragon-kapsel til å sende opptil fire relativt vanlige folk ut i rommet – nærmere bestemt i bane rundt jorda.

Vi skriver her relativt vanlige, ettersom en billett til et sete på den turen vil koste såpass mye penger at det ikke betyr at hvem som helst vil ha råd.

Men akkurat hvor mye en slik billett vil koste, er det ingen som vi si noe særlig om, ifølge The Verge. Det er heller ikke klart når en slik tur vil kunne finne sted, men det siktes tydeligvis mot en gang mellom 2021 og 2022.

Rimeligere enn månetur

SpaceX’ Falcon 9-rakett med en Crew Dragon-kapsel på toppen. Bildet er tatt fra en prøveoppskyting i fjor.
SpaceX

Det er for øvrig ikke noe noe nytt at SpaceX har planer om å sende «turister» ut i rommet – for tre år siden kunne vi rapportere at de ville sende to privatpersoner på en tur rundt månen.

Også denne turen skulle skje med Crew Dragon-farkosten, men hva som skjer videre her vet vi ikke så mye om.

En ting som dog er sikkert, er at turen til Space Adventures vil bli rimeligere enn å dra helt til månen. Det å suse rundt jordkloden krever jo ikke like mye kraft, så en «vanlig» oppskyting med SpaceX’ Falcon 9-rakett bør gjøre susen.

Og selv om det ikke er en månetur vi snakker om, skal de som eventuelt tar turen kunne skryte av å ha vært lenger ut i rommet enn de fleste andre som har vært der, ettersom Crew Dragon-kapselen etter planen skal legge seg i bane to til tre ganger lenger ut enn ISS.

Space Adventures har for øvrig allerede en del erfaring med å sende ikke-astronauter ut i rommet. De har hjulpet flere privatpersoner ut i verdensrommet, blant annet den amerikanske millionæren Dennis Tito, kjent som verdens første «romturist».

Les også
Musk: – Trenger 1000 Starship-raketter for Mars-koloni
annonse

Les også