Tek.no

Nyhet

Mot verdensrekord i Bergen - snart går hver femte bil på strøm

Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
NTB
6 Des 2019 10:14

Bergen kommer til å passere 20 prosent elbilandel innen kort tid. Byen blir den første i verden hvor en av fem biler går på elektrisitet.

– Det er bare å gratulere politikerne i Bergen. De viser verden at en utslippsfri bilpark er mulig, sier Christina Bu, generalsekretær i Norsk elbilforening.

Tall fra Statens vegvesen viser at det er 21.910 elbiler i Bergen. Det utgjør 19,3 prosent av den totale bilparken på 113.422 biler. Bergen kommer til å bli første større by i verden som passerer 20 prosent elbilandel, ifølge foreningen.

Under 10 prosent i Norge

Elbilandelen i bilparken i Norge totalt, er på om lag 9 prosent. I Oslo er andelen på 16,3 prosent, Trondheim ligger på 11,9 prosent og Stavanger har 13,2 prosent elbilandel, viser tallene fra Statens vegvesen.

– Undersøkelser viser at rabattert bompengepassering er en av de viktigste årsakene til at folk velger elbil. Det er viktig å huske at det fortsatt er slik at den store majoriteten kjører bensin- og dieselbiler både i Bergen og resten av landet, understreker Bu.

Langt foran andre land

Årstall fra 2018 viser at Norge ligger milevis foran andre land når det gjelder kjøp av elbiler. I fjor var 51,9 prosent av nybilsalget enten elektriske eller hybridbiler i Norge, og månedstallene for 2019 viser at tallene vil bli enda høyere i år. Neste land på listen er Island, med 19 prosent, etterfulgt av Sverige med 8,2 prosent.

– Norge skifter ut bilparken til nullutslippsbiler i rekordfart, likevel er fortsatt bare 7,2 prosent av alle personbiler og 1,1 prosent av alle varebiler elektriske. Elbilpolitikken må videreføres til folk flest kan velge elbil, sa generalsekretær Christina Bu i Norsk elbilforening den gang da tallene ble lagt frem.

annonse

Les også