Til hovedinnhold

Chrome vil blokkere lange videoreklamer

Innfører automatisk annonseblokkering senere i år.

Etter hvert som video og lyd har blitt en viktigere del av nettbruken har det blitt stadig flere og lengre videoannonser å se.

Snart kan det imidlertid bli lettere å se videoer på nettet helt uforstyrret.

Fra i høst - den 5. august - skal nemlig verdens mest brukte nettleser, Google Chrome, automatisk blokkere tre typer videoannonser. Disse er identifisert som de aller mest irriterende å støte på av «Koalisjonen for bedre annonser», som Google har sluttet seg til.

  1. Såkalte «prerolls» - reklame som vises før videoen starter - og som er umulig å hoppe over i løpet av de første fem sekundene, vil blokkeres.
  2. Videoreklame som bryter inn midt i videoen du ser på vil også bli blokkert helt, uansett varighet.
  3. Videre vil Chrome sette en stopper for bilder og tekstannonser som dekker mer enn 20 prosent av skjermen din mens du ser på videoinnhold.

Gjelder ikke for alle videoer

Før du finner frem champagnen for å feire er det imidlertid verdt å merke seg at alle begrensningene overfor kun vil gjelde dersom videoinnholdet du ser på varer i under åtte minutter.

Dersom du ser en TV-serie på 20 minutter, eller en YouTube-video på 12 minutter, gjelder dermed ingen av de nye tiltakene.

Tiltakene vil likevel gjøre det mye mindre attraktivt for nettsteder å laste opp med mye reklame før små viralklipp eller korte innslag.

«Tilfeldigvis» rammer ingen av de nye annonsereglene Google nå påtvinger alle andre deres eget videonettsted, YouTube. YouTube lar deg allerede hoppe over «prerolls» etter fem sekunder, har bilde- og tekstannonser som dekker mindre enn 20 prosent av skjermen og tillater ikke reklame under visningen på klipp som er kortere enn 10 minutter.

I likhet med Google er også Microsoft og Facebook tilknyttet koalisjonen for bedre annonser, men det er foreløpig uklart hvordan de stiller seg til Chromes annonseblokkering som også vil ramme innhold på deres nettsteder.

VGTV: - Applauderer initiativet

Elnaz Esmailzadeh, kommersiell sjef i VGTV.

Det er nok mange videoaktører som rammes av Googles avgjørelse den 5. august, men ifølge Elnaz Esmailzadeh, kommersiell sjef i VGTV, er ikke de blant dem. Hun synes Googles push for kortere videoreklamer er strålende:

– Jeg applauderer initiativet. Det er positivt å blokkere reklamefilmer som er hele 31 sekunder lange eller lenger som ikke har en skip knapp, samt autostartende reklameklipp med lyd på, sier Esmailzadeh.

Hun sier også at de allerede følger reglene Google har satt, og at de dermed ikke har noen planer om å justere sine videoannonser:

– Ettersom alle våre annonser er «godkjente» kommer VGTV ikke til å justere videoannonsene per dags dato. Vi kjører ikke autostartende videoer med lyd på, og har heller ikke lange reklamefilmer. Våre reklamefilmer er maks 15 sekunder lange.

Hun påpeker at det er viktig å se på reklamelengden i forhold til videolengden:

– Det som ikke blir fanget opp i dette initiativet er antallet annonser som vises før et klipp. Jeg mener at det er VELDIG irriterende med to annonser før korte redaksjonelle klipp. Eksempelvis, skal man se et klipp på 30 sekunder, ønsker man ikke å se 2 ganger 15 sekunders reklame. Vi setter brukerne først og har utviklet en løsning som gjør at redaksjonelle klipp under 5 minutter, skal kun ha EN reklamefilm foran. Lengdeforholdet mellom det redaksjonelle klippet og reklamefilmen må henge på grep, avslutter Esmailzadeh.

For ordens skyld: Tek.no er heleid av Verdens Gang, som også eier VGTV .

annonse