Nyhet

Slik sender du tekst- og bildemeldinger

I mobilskolen tar vi for oss alt du trenger å kunne for å bruke en mobiltelefon, helt fra det mange vil kalle det mest banale til mer avanserte funksjoner. I del 3 går vi gjennom sending og mottak av tekst- og bildemeldinger.

Les også:

Du har fått en ny tekstmelding.
Fra valg-menyen kan du svare på meldinger og slette dem.

Tekstmeldinger

Alle nye mobiler kan sende og motta korte tekstmeldinger, også kjent som SMS. Med denne funksjonen kan du sende tekstbeskjeder til andre mobilbrukere.

Lese SMS

Når du mottar en tekstmelding vil telefonen gi en kort ringelyd eller vibrere. Du vil også få en beskjed av typen "Du har mottatt 1 ny melding.". Trykk på "Vis" og du får meldingen opp på skjermen. Herfra kan du også svare på meldingen.

Om det ligger en konvolutt oppe i hjørnet av skjermen, betyr det at det er en ny melding du ennå ikke har lest. Da må du gå inn på menyen til telefonen, velge "meldinger" og så "innboks". Her kan du se en liste over alle meldinger du har mottatt.

Hvis konvolutten øverst på skjermen blinker, betyr det at innboksen din er full av tekstmeldinger og at du ikke har plass til flere. Da må du gå inn i innboksen og slette noen meldinger fra SIM-kortet.

Tekstmeldingene kan være lagret på SIM-kortet eller i telefonen din. SIM-kortet har vanligvis plass til et fåtall meldinger, mens telefonen har nærmest ubegrenset med lagringsplass. Om tekstmeldingsikonet blinker, er det sannsynligvis SIM-kortet som er full av tekstmeldinger.

I nyere S60-telefoner er det av en eller annen grunn umulig å behandle meldingene på SIM-kortet. Dersom konvolutten blinker, må du rett og slett sette SIM-kortet i en annen telefon for å slette meldinger og deretter flytte det tilbake for å få bukt med den blinkende konvolutten

Piltasten til venstre er raskeste veien for å lage en ny melding.
Det er enkelt å opprette en ny tekstmelding.

Skrive SMS

Om du vil skrive en ny tekstmelding finner du et valg for dette i hovedmenyen til telefonen. Det finnes imidlertid en enklere måte. På de fleste telefoner finnes det en liten snarvei.

På mange telefoner kan du rett og slett trykke på piltasten til venstre rett fra hvilemodus og begynne å skrive tekstmeldingen. På andre telefoner er det ofte et meldingsikon i hvilemodus som du kan trykke på, spesielt i mange trykkskjermtelefoner.

I tekstmeldingen er det to felt som må fylles ut. Det første er telefonnummeret eller navnet til den som skal motta tekstmeldingen. I det andre feltet skriver du selve tekstmeldingen.

  • Velg tekstmodus:

Når du skriver tekst kan du velge om du vil bruke ordbok (også kalt "logisk skriving") eller ikke. Bruker du ikke ordbok trykker du flere ganger på samme tast for å få frem riktig bokstav på vanlig måte ("multitap"). Det er ofte enklest å skru av ordboken om du bare sender en tekstmelding i ny og ne, og ikke vil sette deg inn i mer avanserte skrivemetoder.

Bruker du ordbok trenger du bare å trykke én gang på hver tast, og mobilen "gjetter" seg til hvilket ord du vil skrive. Etter hvert lærer også ordboken seg nye ord som du bruker når du skriver. Å bruke ordboken går som regel mer effektivt når du blir vant med den.

Fremgangsmåten for å aktivere ordboken varierer fra mobil til mobil. Hvordan du gjør det på din telefon kan du lese i brukerveiledningen, men som regel gjør du det med #- eller *-tasten.

Multimediameldinger (MMS)

De fleste telefoner kan sende meldinger med bilder, lyd og video.

Bildemeldinger kan ha opp til 1000 tegn pluss bilder, video og lydklipp. Du kan også skrive inn et emne.

Slik sender du MMS

For å opprette en multimediamelding finnes det som regel ingen ferdiglaget snarvei, slik det gjør med SMS. Dette må du bla deg til fra hovedmenyen.

Det finnes imidlertid en liten snarvei. Dersom du har tatt et bilde med mobilkameraet, og vil sende det, trenger du ikke gå helt ut av kameramodus for å så finne frem bildet i en ny MMS. Når du har tatt bildet kan du med de fleste mobiler velge å sende bildet direkte, som oftest ved å trykke på bildet av en konvolutt eller et valg kalt "Send".

Når du lager en ny MMS-melding kan du fritt legge til tekst, bilder, videosnutter eller lydfiler i meldingen. Deretter er det bare å sende avgårde.

Vær obs på at å sende en multimediamelding koster mer enn å sende en tekstmelding. Typisk koster det mellom én og tre kroner.

  • Problemer med å sende?

For at MMS skal fungere må telefonen være innstilt til operatøren din. Som regel er telefonen ferdig satt opp når du kjøper den i butikken. Hvis ikke må du gjøre dette selv, noe som tar et par minutter:

Innstillinger for Telenor kan hentes her og Netcom-brukere finner sine innstillinger her. Følg instruksjonene som gis av veiviseren. Dersom mobilen spør etter kode er den som regel enten 0000 eller 1234. Dersom det er snakk om et nytt abonnement er det heller ikke uvanlig at man må aktivere tjenesten ved å sende en MMS-melding til seg selv.

Det kan også hende at filene du sender er for store. En MMS kan ikke inneholde mer enn tilsammen 100 kB. Velger du et bilde som er større enn dette blir det ofte forminsket slik at det får plass i meldingen.

Noen telefoner, som for eksempel enkle og billige Samsung-telefoner klarer ikke å forminske bildene for deg. Dersom bildet blir for stort, må du da ta et helt nytt bilde i lavere bildekvalitet.

Videofiler kan som oftest ikke forminskes om de er for store. Hvis du skal sende video i en MMS-melding, må du sette videokvaliteten på MMS-innstillingen. Da vil videoen automatisk tilpasses en multimediamelding mens du tar opp.

-------------

OBS: Navn på menyvalg kan variere fra telefon til telefon. Er du i tvil om hvordan du finner frem på akkurat din telefon, anbefaler vi at du leser i bruksanvisningen.

Mobilskolen

I lomma di har du et videokamera, en helproff kalender, en adressebok, en mp3-spiller og mye annet. I mobilskolen viser vi deg hvordan du bruker de nedstøvede funksjonene i mobilen din.

Del 1: Få din nye mobil klar på 1-2-3
Del 2: Slik bruker du adresseboken
Del 3: Slik sender du SMS og MMS
Del 4: Slik bruker du mobilen som mp3-spiller
Del 5: Slik hjelper mobilen deg å huske avtaler
Del 6: Få nye programmer på mobilen
Del 7: Ta bilder med mobilkameraet
Del 8: Slik bruker du radioen
Del 9: Slik bruker du mobilen som videokamera
Del 10: Messenger på mobilen
Del 11: Slik surfer du med mobilen
Del 12: Slik overfører du filer til mobilen
Del 13: Slik får du e-post på mobilen
Del 14: Ta mobilsamtaler med hendene på ryggen
Del 15: Alt du trenger å vite om mobilklokken
Del 16: Slik tar du i bruk Bluetooth
Del 17: Styr telefonen med stemmen
Del 18: Velg rett minnekort
Del 19: Slik får du GPS på mobilen
Del 20: Lei av ledninger?
Del 21: Gjør mobilen din sikker
Del 22: Hold smarttelefonen din i form
Del 23: Kom i gang med S60-mobilen din
Del 24: Kom i gang med Windows-mobilen din
Del 25: Kom i gang med UIQ-mobilen din
Del 26: Unngå virus på mobilen din
Del 27: Ta backup av mobilen
Del 28: Få gratis ringetoner og bakgrunnsbilder
Del 29: Tar du med mobilen på ferie?
Del 30: Lader du mobilen ofte?
Del 31: Dette bør mobilen din kunne
Del 32: Slik får du Office på mobilen
Del 33: Slik bruker du mobilen som modem
Del 34: Slik ser du film på mobilen
Del 35: Hva tåler egentlig mobilen din?

Les også
Slik bruker du mobilen som mp3-spiller
annonse