Til hovedinnhold

- Mobilen kan stoppe hjertet ditt

Så sent som i mars i år skrev vi om en undersøkelse som konkluderte med at mobilbruk ikke gjorde noen utslag på medisinsk utstyr på sykehus. Men nå hevder forskerne bak en nederlandsk studie at mobilbruk likevel kan få fatale konsekvenser for sykehuspasienter.

Studien gikk gjennom 61 ulike medisinske apparater og så hvordan de reagerte med påslåtte mobiltelefoner i nærheten.

I løpet av undersøkelsene sluttet halvparten av de testede respiratorene å fungere eller fungerte dårlig i nærheten av en mobiltelefon, skriver Teknisk Ukeblad.

Forskerne testet også ni såkalte intensivrespiratorer. Hele seks av disse reagerte så mye på signalene at de ble direkte farlige å bruke for pasienter.

I tillegg til respiratorer ble også eksterne pacemakere, ernæringspumper og dialysemaskiner påvirket av mobiltelefonene.

3 meters avstand

Avstanden mellom mobiltelefonen og apparatene var også vesentlig. Mens noen apparater ikke reagerte før telefonen var på én centimeters avstand, reagerte andre når telefonen var hele tre meter unna.

Det var også en forskjell mellom hvilke mobilnett telefonene var tilkoblet. I følge resultatene reagerte de medisinske apparatene sterkest rundt telefoner i GSM-nettet og minst rundt telefoner i 3G-nettet.

I dag har norske sykehus forskjellige regler for bruk av mobiltelefoner, men de fleste tillater mobilbruk til en viss grad. På Universitetssykehuset i Nord-Norge har mobilbruk vært tillatt siden 2003.

– De eneste stedene vi fremdeles har restriksjoner er på sykehusets intensivavdelinger, ettersom det her finnes så store mengder maskinvare at vi ikke tør ta noen sjanser, sier sykehusets informasjonssjef, Tor Øydvin, til Teknisk Ukeblad.

(Kilder: Teknisk Ukeblad)

Les også
Tjener penger på strålings-propaganda
Les også
Vil forby Wi-Fi i norske skoler
Les også
- Mobilbruk kan bedre helsen
Les også
Du kan være el-allergisk
annonse