Nyhet

Retrofil: Norge var ledende

Dette er en Simonsen AMT-10 fra 1981, som tilhørte distriktslege Harald Lystad i Hemsedal. Han hadde NMT-lisensnummer 1 og mobilnummer 094 15000. (Kilde: Tu.no)

I dag kan det virke som tele-Norge er på sjimpansestadiet i utviklingen. Våre venner rundt i Europa ser på mobil-TV på bussen ved hjelp av teknologier som DVB-H og T-DMB, og har høye surfehastigheter. I Norge henger vi for det meste langt etter. Et eksempel er 3G, som ble lansert i Japan i 2001, mens operatørene i Norge satt på gjerdet helt til slutten av 2004 og langt ut i 2005.

Slik har det ikke alltid vært. Faktisk har det vært totalt omvendt, og Norge har vært blant de fremste i utviklingen. Her skal vi se på høydepunktene i norsk mobilhistorie.

Først medbåde NMT og GSM

Allerede i 1981 åpnet NMT-mobilnettet, verdens første helautomatiske mobiltelefonsystem. De første landene ut var Norge og resten av Norden. Her var vi altså svært tidlig ute.

Utpå 90-tallet tok GSM-teknologien over. Teknologiens far var var Torleiv Maseng ved Universitetet i Trondheim. Han klarte å utvikle det best fungerende systemet, og danket ut syv andre systemer fra fire andre land. Dermed er GSM-teknologien å regne som norsk.

Da SMS kom var vi nummer to i verden som innførte det - i juni 1993. Vi ble kun slått av Los Angeles.

Helnorske mobiltelefoner

Det er heller ikke bare de grunnleggende mobilteknologiene vi har vært tidlig ute på. Vi hadde en gang i tiden en knakende god mobilprodusent som like gjerne kunne blitt verdens "Nokia".

En av de første automatiske mobiltelefonene i verden var norsk, og produsert av Simonsen Elektro AS.

Willy Simonsen var mannen bak selskapet. Han hadde først suksess da han lagde en knøttliten radio under andre verdenskrig, som var lett å gjemme bort. Etter krigen leverte han mye urstyr til forsvaret, og startet selskapet Simrad som ble store på ekkolodd. Det var i 1970 han startet Simonsen Elektro og pionerarbeidet på mobiltelefoni.

Den første mobilen til Simonsen elektro het MT-100 som var den letteste og minst strømkrevende mobilen på markedet, og den var i det hele tatt svært imponerende på den tiden. Telefonen kom på markedet i 1977. Etter det lagde Simonsen Elektro en rekke nye NMT-telefoner og gjorde stor suksess.

På denne tiden var det ikke mulig å forutse at finske Nokia kom til å bli den store mobilprodusenten. Simonsen Elektro hadde imponerende gode forutsetninger.

Simonsen Elektro feilet

Vi utviklet GSM og hadde en utmerket mobilprodusent i Norge. Hva kan da problemet være? Det finnes mange medvirkende grunner til at Simonsen Elektro ikke ble stort, noe forsker Sverre Christensen har skrevet en doktoravhandling på.

Det ble for det første ikke satt av nok penger. Men en annen grunn er at Televerket, eller dagens Telenor, ikke ville satse på de norske produktene. De hadde nemlig dårlige erfaringer med norske produkter fra rundt 1950- til 1970-årene, og da spesielt en telefonsentral fra STK ble regnet som en dårlig løsning.

Mange av aktørene var også utenlandsk eid, og var lojale datterselskaper. Televerket satset derfor på morselskapet til mange av dem, som for eksempel svenske Ericsson.

Alcatel var mulig kjøper

På slutten av 80-tallet ville Alcatel kjøpe opp Simonsen Elektro, men sa til slutt nei. Det gjorde at bankforbindelsene ble grinete. At et av selskapene Simonsen Elektro samarbeidet med, ABB, solgte telekomvirksomheten til Ericsson i Sverige gjorde at den verdensledende GSM-teknologien forsvant ut av Norge.

At finske Nokia satset hardt på GSM tidlig på 90-tallet hjalp absolutt ikke på. Dermed var løpet kjørt for Simonsen Elektro, til tross for en imponerende produktportefølje innenfor NMT-telefoner på 70- og 80-tallet. Simonsen kjørte på bare felgene helt fra rundt 1990 til '98 før de måtte gi seg helt.

Etter at Nokia og Ericsson etablerte seg tidlig innenfor GSM, er de skandinaviske selskapene fortsatt ledende mobilprodusenter. Mens Nokia er verdens største mobilprodusent, har japanske Sony kjøpt seg inn hos Ericsson og mobildivisjonen fikk navnet Sony Ericsson.

Les også
Nytt forsøk på norske mobiler
Les også
Mobilen fyller 100 år
Les også
Dette er folkemobilen
Les også
Se Nokias første GSM-mobil
annonse