Tek.no

Nyhet

Nokia lanserer N900

27 Aug 2009 14:06

Dagen Nokia-fansen har ventet på er her. Nokia lanserer nå sin nye N900, med det Linux-baserte systemet Maemo 5 under panseret. Dette skal gi en opplevelse som den du får på PC-en i et kompakt format, ifølge Nokia. 

Surfeopplevelse i høysetet

Maemo 5 skal gi mulighet til å kjøre flere programmer parallelt, og skal gi en surfeopplevelse lik den du får på PC-en din. Samtidig kan du bruke N900 som mobiltelefon, og enheten byr i tillegg på både berøringsskjerm og fullt qwerty-tastatur. 

- Med Linux-programvare, Mozilla-basert nettleserteknologi og nå også med mobiloppkobling, leverer Nokia N900 en kraftig mobilopplevelse, sier Bjørn Egil Brekke, produktsjef i Nokia Norge.

I tillegg skal du med N900 kunne kjøre vanlige programmer for Symbian-plattformen, som du finner i Nokias smarttelefoner. Samtidig er Maemo 5 en åpen kildekode-plattform.

Heftig maskinvare

N900 har en skjerm med en oppløsning på 800 x 480 piksler fordelt på 3,5 tommer. Dette bør gi et skarpt skjermbilde. I Maemo skal det være gode muligheter for å personliggjøre oppsettet i menyene.

Under panseret finner du 1 GB applikasjonsminne (hurtigminne) og OpenGL ES 2.0-grafikkakselerasjon. Telefonen er med andre ord godt rustet for mobilspill og krevende programmer. 

Av lagringsplass finner du 32 GB i enheten, i tillegg til at du kan utvide det hele med et Micro-SD-minnekort på opptil 16 GB.

Nykommeren har en ARM Cortex A8-prosessor. Her er det 600 MHz-versjonen som er valgt, og ikke den kraftigste på 1 GHz. 600 MHz er likevel ikke lite.

Alle teknologier på plass

Wi-fi lar deg koble N900 til trådløse nettverk, super-3G gjør at du også kan surfe på nett i gode hastigheter over mobilnettet og Edge åpner for greie hastigheter også i utkantstrøk. 

A-GPS er også på plass, slik at du kan bruke N900 til å navigere ved hjelp av satelitter. A-en foran betyr at den bruker mobilnettet til hjelp for å raskere finne posisjonen din når du starter navigasjonsprogrammet. Bluetooth 2.1 er også støttet, slik at du kan overføre filer uten å bruke kabler i tillegg til å bruke trådløse håndfrier eller stereo-hodesett med A2DP-støtte. 

Når det gjelder multimedia, finner du et kamera med fem megapikslers oppløsning bakpå N900. Du kan også ta opp video i hele 800 x 480 piksler med 25 oppdateringer i sekundet. 

Batteriet er på 1320 mAh, noe som er rundt den kapasiteten du kan forvente i en smarttelefon av denne kaliberen. Dette gir en batterilevetid på 5 timer i samtale om du bruker 3G-nettet. Om du bruker telefonen aktivt til å surfe på nettet, skal den vare i over en dag. Om du har telefonen koblet på nett til enhver tid for å sjekke e-post og annet, varer den i to til fire dager. 

N900 skal være tilgjengelig i butikkene allerede i oktober måned. Du kan regne med at den koster rundt 5400 kroner inkludert merverdiavgift.

Under kan du se noen videoer av N900

(Kilder: pressemelding)

Les også
Nokia N900
Les også
Nokia N900
Les også
Nokia N900 og HTC HD2 er forsinket
Les også
Se video av Nokias mini-PC
Les også
Den første testen av Nokias N900
Les også
Nytt surfebrett "bekreftet"
annonse

Les også