Til hovedinnhold

Øker Force-ytelsen

SSD-markedet her i Norge har de siste årene vært preget av et lite knippe med kontrollerprodusenter. Selv om SSD-er selges av over et titals merker, er en rekke av enhetene mer eller mindre identiske på innsiden. Det er i all hovedsak kontrolleren som sørger for forskjellig ytelse, og den ferskeste kandidaten på denne kanten er Sandforce

Vi testet nylig den Sandforce-baserte SSD-en til Corsair, F120. Vi kunne akseptere både ytelsen og prisen, og vi endte til slutt opp med anbefale produktet.

I løpet av helgen tok den tekniske markedsføringssjefen til Corsair, Gareth Ogden, kontakt. Han kunne fortelle at de F120-enhetene som nå sendes ut kommer med en tilpasset firmware, som øker den generelle ytelsen betraktelig.

Men, hvorfor, og hvordan?

Sandforce lager to kontrollere, SF-1200 og SF-1500. Begge enhetene er fysisk sett den samme, og stammer fra det samme stykket silisium. Som produktnavnene tilsier er SF-1500 en totalt sett en bedre kontroller enn SF-1200. Vi snakker her i all hovedsak om generell ytelse, men SF-1500 kommer også med et par ekstra funksjoner som egner seg godt til bruk i servere. Brikkene er fysisk det samme produktet, men kommer med forskjellig firmware.

Dette burde i teorien bety at alle Sandforce-baserte SSD-er ytelsesmessig vil legge seg i to sjikt, der SF-1500 plasserer seg noe høyere enn SF-1200. Ut i fra spesifikasjonslistene skal begge kontrollerne gi deg rundt 275 MB/s og 285 MB/s skrive- og leseytelse, og en IOPS som ligger rundt henholdsvis 10000(SF-1200) og 30000(SF-1500).

Hold tunga rett i munn

Så, alle SF-1200-baserte enheter skal altså gi mer eller mindre samme ytelse, samtidig som alle SF-1500-baserte enheter gir tilnærmet samme ytelse. Slik er det derimot ikke.

Corsair kastet seg tidlig, men ikke først, på bølgen med de Sandforce-baserte SSD-ene, i førsteomgang med produktene Force F60, F100 og F200.

Selv om disse SSD-ene kom med SF-1200-kontrolleren, tilbød de ytelsen til en SF-1500-kontroller. Anandtech.com har svaret på hvordan dette har seg. Den artikkelen er en genial førstehåndskilde på hvordan praksisen med Sandforce-kontrollerne fungerer, og her kommer en oppsummering av hva den overnevnte artikkelen forteller:

Sandforce var en liten produsent som kastet seg inn i et marked med kraftig vind i seilene. "Skandalen" rundt JMicron hadde gått sine runder, og for gutta hos Sandforce var det trolig ikke lett å finne produsenter som var villig til å satse på noe helt nytt, når det forrige "nye" var alt annet enn godt. OCZ tok derimot sjansen, og stilte med resurser for å få i gang løpet. Tilbake fikk de en spesiell firmware til Vertex LE, en SF-1200-basert enhet som da fikk SF-1500-ytelse. Dette er trolig noe som ville gi OCZ et betydelig forsprang på markedet.

Det er ikke enkelt

Dette skulle opprinnelig være en eksklusiv sak for OCZ, i det minste midlertidig. Det som derimot skjedde, var at Sandforce sendte ut en "beta"-driver til alle partnerne sine, ikke nødvendigvis den samme som var ment eksklusivt mot OCZ, men betadriveren gjorde det samme. Den ga SF-1200-enheter SF-1500-ytelse.

De fleste produsentene, deriblant Corsair, viste lite om dette før Anandtech tok kontakt.

Når lanseringen for de Sandforce-baserte enhetene nærmet seg sendte Sanforce ut en ny driver ment for salg, der SF-1200 fikk den ytelsen den var ment å ha. Corsair valgte derimot rett og slett og ikke bytte ut driveren, de fikset heller et par småproblemer med den tidligere driveren, og kjørte enhetene ut for salg. Corsairs F100 og F200 tilbød dermed SF-1500-ytelse, selv om de var SF-1200-basert.

Gjelder også F120

SF-1200 på Corsair F120

Jeg tror aldri jeg har skrevet så mye nødvendig bakgrunnsstoff for å komme frem til den faktisk nyheten, noe som sier litt om hvor komplisert dette markedet faktisk er for tiden. Så, her kommer grunnen til at denne saken faktisk er en nyhet.

Når den nye puljen med Force-enheter ble lansert fra Corsair, deriblant F120, ble det benyttet den driveren Sandforce hadde ment at Corsair skulle bruke opprinnelig. Det Gareth Ogden derimot kunne fortelle meg denne helgen, er at F120 bli oppgradert, og tilbyr SF-1500-ytelse.

Dette bryter i grunn ned til at enheten er i stand til å kjøre langt bedre 4 kb tilfeldig skriving. Det veiledende tallet stiger fra 10000 IOPS til 30000.

Det som virkelig gjør dette mer gyllent for deg, er at prisen, eller noen andre faktorer for den saks skyld, ikke blir påvirket. Prisen ligger fortsatt på rett oppunder 3000 kroner, og skrive- og leseytelsen skal fortsatt ligge på maksimalt 275 MB/s og 285 MB/s.

(Kilder: Anandtech, Corsair)

annonse