Til hovedinnhold

Lengre levetid, bedre stabilitet

Intel har lenge ruget stabilt på toppen av SSD-markedet, med enheter som presterer langt bedre enn mange av konkurrentene, samtidig som prisen er relativt sett hyggelig. JMicron prøvde seg med et mer prisgunstig alternativ, et forsøk som gikk så galt som det kunne gå. I år har en helt ny aktør som produserer SSD-kontrollere kommet på banen, Sandforce, en aktør som kan legge press på Intel både når det gjelder pris og ytelse.

Sanforce har nå fått en god utbredelse på verdensmarkedet. Denne uken ble det kjent at Intel legger om produksjonsteknologien.

Frem til nå har Intel basert seg på 40 nm- og 34 nm-teknologi, men legger nå om til 25 nm. Samtidig har det også blitt kjent at de vil benytte enterprise flernivåceller i sine minnebrikker, enkelt og greit forkortet til eMLC.

En rekke fordeler

Disse endringene er ikke bare gjort for å øke kapasiteten og senke kostnadene ved produksjon av SSD-enheter. Med eMLC-minne vil også levetiden og driftssikkerheten forbedres.

eMLC-minnet har en lengre levetid ganske enkelt fordi de tåler flere skrivesykluser, en av baksidene ved MLC-minne. SLC er riktig nok fortsatt et sterkere alternativ, men man snakker uansett om et tidsperspektiv på rundt 10 år. Nøyaktig hvor mange skrivesykluser 25 nm eMLC-minnet skal tåle er ikke kjent, men basert på tidligere generasjoner er det trolig snakk om rundt 30000.

Flere nye produkter?

I samme slengen ser det ut til at en rekke nye modeller vil bli tilgjengelig i løpet av året. Den velkjente X25-M-serien vil få nye medlemmer, på henholdsvis 80, 160, 300 og 600 GB. En 1,8"-enhet er også på trappene, med en kapasitet på 80 GB.

(Kilde: X-bit labs)

annonse